Захариева: България ще споделя опита си в реформите със страните от Западните Балкани

14:58, 08 юли 19 / Политика 25 425 Шрифт:
Topnovini

„Регионални форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и Берлинския процес са добра среда, за да говорим един с друг, за да увеличим знанието и разбирането един за друг въпреки политическите противоречия. ПСЮИЕ се превърна в прагматичен инструмент за сътрудничество, насърчаващ конкретни проекти, икономическият растеж и стабилност на региона.”

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в обръщението си към срещата на външните министри от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево. С това се отбелязва краят на председателството на Босна и Херцеговина на ПСЮИЕ, съобщиха от МВнР.

В Сараево започва Среща на министрите на външните работи от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

От София до Сараево стигнах за 5 часа със самолет, което показва колко слабо сме свързани, но не само в транспортен аспект, но и в дигиталната инфраструктура, между бизнеса, затова подкрепяме приоритетите на вашето председателство на ПСЮИЕ”, каза Захариева.

Българският първи дипломат изтъкна, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС положихме доста усилия да върнем в дневния ред на ЕС европейската интеграция на Западните Балкани.

Захариева: Споделеното ни председателство на Берлинския процес ще даде положителен пример

„Колеги ме убеждаваха, че това не е популярна тема, но не се отказахме. И сега може да отчетем успешната среща на върха ЕС - Западни Балкани, Софийската декларация и Софийския дневен ред. Доволна съм, че румънското, финландското и хърватското председателство продължават нашата работа, опитваме се да убедим и останалите държави от ЕС, че започването на преговори с Република Северна Македония и Република Албания е ситуация, от която и Западните Балкани, и ЕС ще спечелят”, сподели Захариева.

„Искаме да ви подкрепим с нашия административен опит в усвояването на европейските фондове, за да не направите същата грешка като нас в предприсъединителния период, когато не успявахме да се справим добре с проектите - обърна се Захариева към страните от Западните Балкани. - Сега сме в топ 3 на страните, които усвояват най-добре структурните фондове на ЕС. Често в региона има достатъчно средства и механизми за финансиране, но няма административен капацитет, за да се осъществят на практика проектите.”

Захариева призова още дипломатите от външните министерства от участничките в ПСЮИЕ да обсъдят как организацията да стане по-видима и работеща, тъй като има много регионални формати.

Външните министри от Берлинския процес се срещат в Познан

„Лош знак е, че две страни не са тук - Косово и Албания. Пет държави от ЕС не признават Косово, но други 23 от ЕС го направиха, и мисля, че е намерена формула, в която Косово да участва в различни международни форуми, в които са и държави, които не признават тази държава”, допълни Захариева.

Захариева: Западните Балкани продължават да са високо в дневния ред на ЕС

Очаква се след министерската среща, след която започва и форум на държавните и правителствени ръководители от страните от ПСЮИЕ, да бъде приет заключителен документ, в който се потвърждава желанието за европейска перспектива на региона, сътрудничеството в борбата с екстремизма, тероризма, трафика на хора и оръжие, прането на пари и корупцията.

Участниците приветстват резултатите от Срещата на върха в София през май 2018 година и обещават да работят за свързаност във всички аспекти.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа изпълнява ролята на форум за политически диалог за страните от региона. Инициатор за създаването на инициативата е България, като началото е положено със Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите, приета през 1996 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама