Красимир Вълчев за ударената ученичка: Това е проява за дисциплинарно уволнение

08:16, 11 окт 19 25 2500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това поведение е недопустимо. Има поне две непрофесионални прояви. Трябва да ѝ се потърси отговорност. В този случай ще настоявам за по-тежко наказание. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването "Тази сутрин" по bTV във връзка с инцидента, при който учителка удари с чин шестокласничка.

Ученичка е в "Пирогов", учителка я ударила с чин

„Ще се провери дали и директорката е допуснала да има непрофесионални прояви. Трябва да се чуе и другата страна. Това е проява за дисциплинарно уволнение“, добави той.

„В училище си взаимодействат много деца. В тази среда не може да се елиминира агресията. Но българското училище не е източникът на агресията. Учителите правят всичко възможно да я тушират“, подчерта министър Вълчев.

Проучване: Осем от десет ученици в София са били обект на агресия

Шестокласничката, която беше ударена от учителка с чин в село Яна, е извън опасност за живота, но остава под наблюдение в „Пирогов”.

Бащата на детето Христо Кондов обясни, че то е стресирано и уплашено. По думите му в опита си да се скара на съученичката, която стояла до дъщеря му, учителката повдигнала чина, след което го бутнала. Според Кондов педагогът не е искал да се обърне към дъщеря му, но въпреки това детето пострадало в областта на ребрата. Оплакванията за болките дошли след около 10 минути.

Бащата обясни, че учителката е излязла от стаята и не е обърнала внимание на шестокласничката. Освен това той подчерта, че живеят в близост до училището, но никой не е прибрал дъщеря му или пък е позвънил по телефона на родител. Последвало е транспортиране на момичето с линейка.

Кондов изтъкна, че това не е първи инцидент с въпросната учителка. По думите му жената е посягала и повишавала тон на други ученици.

Директорът на 116 ОУ „Паисий Хилендарски” Райна Стоилова заяви, че учителката е по-рязка в изказа си и прави повече забележки на децата. Въпреки това до сега не е получавано оплакване, но не отрича, че е използвана агресия срещу учениците.

Стоилова обясни, че са проведени разговори с учителката да бъде по-умерена, именно, защото по-резкия тон предизвиква обратна реакция на децата.

Версията, която е чула директорката е, че учителката не е разбрала за удара в областта на ребрата на шестокласничката. Момичето не се е оплакало веднага, след което си тръгнало и изпуснало часа по физическо.

Предстоят проверки на инспектората. Стоилова очаква да има наказания за учителката съгласно Кодекса на труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама