СЕМ започва процедура по отстраняване на Светослав Костов

11:22, 09 окт 19 25 2525 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

С три гласа „за“ СЕМ реши да започне процедура за предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Против откриването на процедурата се обявиха Бетина Жотева и най-новият член на регулатора - Галина Георгиева. Те мотивираха решението си с липса на достатъчно официална информация. Според тях до решение за започване на процедура би следвало да се стигне след излагане на фактите, разкрити от проверката на прокуратурата.

СЕМ даде възможност на директора в 7-дневен срок да подаде доброволно оставка. След като това не се случи, регулаторът открива административно производство срещу Светослав Костов. Той има възможност до 5 дни да изпрати свое становище по отношение на откритата процедура, след което регулаторът ще пристъпи към окончателно решение.  

Искането на оставката на Костов дойде след безпрецедентното заглушаване на сигнала на програма „Хоризонт“ на 13 септември, а преди това бе направен и опит за сваляне от ефир на дългогодишния съдебен репортер и водещ Силвия Великова.  

Първоначално 5-часовото историческо спиране на сигнала на радиото се оправдаваше с „техническа профилактика“, докато прокуратурата не установи, че заглушаването няма общо с техническите параметри. Миналата седмица СЕМ наложи глоба на БНР в размер на 27 хил. лева -  за нарушаване на индивидуалната лицензия и за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация. Комисията за регулиране на съобщенията също санкционира националното радио – с 40 000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама