СЕМ решава съдбата на Светослав Костов

06:40, 09 окт 19 25 2347 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От 11.00 часа Съветът за електронни медии (СЕМ) ще се събере, за да вземе окончателно решение дали да започне процедура за предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. Причина за това е безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“ за 5 часа на 13 септември.

Медийният регулатор вече наложи две глоби на общественото радио заради спряното излъчване на обща стойност 27 хил. лв. – 7 хил. лв. заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 хил. лв. заради нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация. Комисията за регулиране на съобщенията също санкционира БНР – с 40 000 лв.

Припомняме, че Костов бе избран за генерален директор на БНР преди малко повече от три месеца – на 28 юни, след като изтече мандатът на предшественика му – Александър Велев. Първите думи на Костов на новия пост бяха, че ще работи за Радиото и хората, работещи в Радиото.

По ирония на съдбата обаче малко след това в БНР се разрази невиждана криза. На 12 септември изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й „Правосъдие“ - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния ѝ поглед към работата на прокуратурата и най-вече към единствената номинация за главен прокурор – Иван Гешев. На следващия ден програмата на „Хоризонт“ спря излъчване в цялата страна с обяснението, че се извършва „планирана профилактика“. След намеса на премиера Бойко Борисов Силвия Великова бе върната в ефир, а проверката на ДАНС и прокуратурата по случая установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава.

В момента в обществената медия цари разделение - редколегията на „Хоризонт“ и кореспондентите на БНР поискаха оставката на Костов заради посегателство срещу свободата на словото и допускане на външна намеса в работата на медията. В подкрепа на директора се обяви малка част от служителите на БНР, според които СЕМ трябва да даде на Костов 100 дни толеранс.

СЕМ призова Светослав Костов да поеме отговорност за случващото се в радиото и му дада едноседмичен срок да подаде оставка. Костов обаче отказа да изпълни препоръката на медийния регулатор и до последно не депозира молбата си за освобождаване на поста.

В навечерието на заседанието на СЕМ директорът на БНР съобщи, че е направен опит за ново спиране на БНР, който е бил възпрепятстван от Управителния съвет на медията. По думите му на 3 октомври, малко преди края на работния ден, от НУРТС са уведомили БНР, че за следващия ден е планирана профилактика, заради която излъчването на програмите „Хоризонт“, „София“ и „Христо Ботев“ ще бъде прекъснато за 10 часа. УС на БНР обаче е успяло бързо да излезе с решение за спиране всички планирани профилактики и така да предотврати повторното заглъхване на радиопрограмите. Костов определи случилото се като саботаж и провокация и обясни, че за случая са сезирани СЕМ, КРС и ДАНС.

От НУРТС обаче опровергаха твърденията на Костов за саботаж. В писмо до медиите те обясниха, че датите за профилактика на отделните предаватели са ясни на БНР още от 30.11.2018 г., когато е изпратен окончателният годишен график и от радиото не са постъпвали възражения. Освен това от НУРТС уточниха, че предвижданата профилактика е нямало да засегне цялата страна, както се случи в средата на септември. Така на практика излиза, че саботажът, за който Костов говори е фалшива новина.

Съгласно Закона за радиото и телевизията мандатът на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, се прекратява предсрочно, ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама