Официалният представител на "Томас Кук" в България обяви фалит

14:48, 07 окт 19 25 3305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от най-големите туроператори в България – "Астрал Холидейз", фалира. Дружеството обяви, че от днес прекратява дейността си и започва процедура по несъстоятелност.

Случващото се идва след фалита на британския туроператор "Tомас Кук", чийто официален представител в България е „Астрал Холидейз“.

"След 24 години ни се наложи да подадем молба в съда за обявяване във фалит. Ефектът на доминото от фалита на "Томас Кук" повлия и на нас", съобщи Христо Гълбачев - изпълнителен директор на "Астрал Холидейз", по време на съвместна пресконференция с министъра на туризма Николина Ангелкова и представител на застрахователната фирма "Уника", предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

"Ако не бяхме го направили, щетата щеше да надхвърли 1 млн. лв. в края на летния сезон и 2 млн. - в началото му", изтъкна шефа на фалиралия туроператор.

"Няма клиент, който да е останал на улицата - платили сме всички полети, хотели и трансфери, изпълнили сме всичките си финансови ангажименти. За хората, които от утре трябва да пътуват - платено е и за тях", обясни Гълбачев. "Има клиенти ,които са записали пътувания за Нова година, за 2020 г. Нашата цел е тези клиенти да не са потърпевши", допълни той.

Хотелиери: Министърът на туризма трябва да подаде оставка заради "Томас Кук"

По-малко от 200 души най-вероятно ще имат претенции, като сумата, за която ще претендират е по-малко от половината от застраховката за 700 000 лева, съобщи още Гълбачев.

"Ние ще покажем какво е поведението на един европейски засраховател като удовлетворим претенциите и парите максимално бързо", каза от своя страна Николай Генчев - главен изпълнителен директор на застрахователна компания "Уника". "Хората, които трябва да пътуват след 3 дни, например, ще могат да го направят", допълни Генчев.

Министерството на туризма следи какво се случва с компанията. Предоставени са списъци с клиенти и дестинации, за да се проследи дали се изпълняват всички ангажименти, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова: Загубите за българските хотелиери от фалита на ''Томас Кук'' са за десетки милиони левове

"Нямаме информация дали се очакват още фалити заради "Томас Кук", заяви още Ангелкова. За нас е важно да се планира, да се работи за сезон 2020 и да се правят анализи, допълни министърът.

Всеки желаещ може да направи справка на сайта на министерството и да види кой туроператор е с валидна застраховка, на кой изтича, кой няма такава, заяви Ангелкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама