Официалният представител на "Томас Кук" в България обяви фалит

14:48, 07 окт 19 / Общество 25 2406 Topnovini
1

Един от най-големите туроператори в България – "Астрал Холидейз", фалира. Дружеството обяви, че от днес прекратява дейността си и започва процедура по несъстоятелност.

Случващото се идва след фалита на британския туроператор "Tомас Кук", чийто официален представител в България е „Астрал Холидейз“.

"След 24 години ни се наложи да подадем молба в съда за обявяване във фалит. Ефектът на доминото от фалита на "Томас Кук" повлия и на нас", съобщи Христо Гълбачев - изпълнителен директор на "Астрал Холидейз", по време на съвместна пресконференция с министъра на туризма Николина Ангелкова и представител на застрахователната фирма "Уника", предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

"Ако не бяхме го направили, щетата щеше да надхвърли 1 млн. лв. в края на летния сезон и 2 млн. - в началото му", изтъкна шефа на фалиралия туроператор.

"Няма клиент, който да е останал на улицата - платили сме всички полети, хотели и трансфери, изпълнили сме всичките си финансови ангажименти. За хората, които от утре трябва да пътуват - платено е и за тях", обясни Гълбачев. "Има клиенти ,които са записали пътувания за Нова година, за 2020 г. Нашата цел е тези клиенти да не са потърпевши", допълни той.

Хотелиери: Министърът на туризма трябва да подаде оставка заради "Томас Кук"

По-малко от 200 души най-вероятно ще имат претенции, като сумата, за която ще претендират е по-малко от половината от застраховката за 700 000 лева, съобщи още Гълбачев.

"Ние ще покажем какво е поведението на един европейски засраховател като удовлетворим претенциите и парите максимално бързо", каза от своя страна Николай Генчев - главен изпълнителен директор на застрахователна компания "Уника". "Хората, които трябва да пътуват след 3 дни, например, ще могат да го направят", допълни Генчев.

Министерството на туризма следи какво се случва с компанията. Предоставени са списъци с клиенти и дестинации, за да се проследи дали се изпълняват всички ангажименти, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова: Загубите за българските хотелиери от фалита на ''Томас Кук'' са за десетки милиони левове

"Нямаме информация дали се очакват още фалити заради "Томас Кук", заяви още Ангелкова. За нас е важно да се планира, да се работи за сезон 2020 и да се правят анализи, допълни министърът.

Всеки желаещ може да направи справка на сайта на министерството и да види кой туроператор е с валидна застраховка, на кой изтича, кой няма такава, заяви Ангелкова.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани