500 хотела в Испания затварят след фалита на „Томас Кук“

15:44, 30 сеп 19 / Свят 25 1959 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици хотели в Испания са изправени пред предстоящо затваряне заради краха на британския туристически гигант „Томас Кук“, предупреди в ръководителят на Испанската хотелиерска федерация.

"500 хотела незабавно ще се затворят поради срива на „Томас Кук“ и ситуацията може да се влоши, ако правителството не предприеме незабавни действия", заяви за бизнес изданието „Синко Диас“ Хуан Молас, ръководител на Испанската конфедерация за хотелиерство и туристическо настаняване, пише БГНЕС.

Половин милиард евро изгубил гръцкият туризъм от фалита "Томас Кук"

"А сумата в неплатени сметки, останали след краха на туроператора, ще бъде много по-висока от първоначалната оценка 200 милиона евро. Сумата само за осем вериги е близо 100 милиона", заяви Молас, чиято организация представлява 15 000 бизнес организации.

"От тези хотели, които са изправени пред незабавно затваряне, 100 бяха изключително зависими от „Томас Кук“, каза той, докато останалите разчитаха на фирмата за между 30 и 70% от техните клиенти.

Турция: Не се тревожим за това как ще запълним вакуума от фалита на „Томас Кук“

Хотел във Фуертевентура, вторият по големина от Канарските острови, наскоро се е сдобил с надстройка за 20 милиона евро и сега е изправен пред затваряне на 700 стаи, „които ще бъдат празни от 7 октомври“ и 200 служители, които ще бъде принуден да уволни.

Най-тежко засегнати са тези на Канарските и Балеарските острови, където са засегнати 40% от хотелите.

Мобилна група на Министерството на туризма оказва съдействие на туристите на фалиралата „Томас Кук“

Промишлеността състави авариен план, който ще бъде представен на министъра на туризма Рейес Марото на следващото заседание на борда на туризма на Испания на 7 октомври. Той ще засегне и спешния въпрос за въздушните връзки с Канарските острови.

Експертите в индустрията се опасяват, че въздействието там може да бъде дори по-опустошително от другаде, тъй като курортът е много популярен като зимна дестинация сред туристи от северна Европа.

„Започва натовареният сезон и „Томас Кук“ държеше 30% от въздушния капацитет“, каза Молас, посочвайки, че изчезването на туристическия пакет може да засегне около 1,3 милиона самолетни билета като Тенерифе и Лансароте са особено силно засегнати.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама