Борисов: ГЕРБ не иска заличаването на БХК от регистрите на НПО

15:24, 01 окт 19 / Политика 25 2857 Шрифт:
Topnovini

''ГЕРБ не иска заличаването на БХК от регистрите на НПО, дори не е обмисляла подобно предложение.'' Това каза по телефона за телевизия "Европа" премиерът Бойко Борисов, който се разграничи от позицията на ВМРО.

Войводите поискаха от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на организацията, оглавявана от Красимир Кънев. НПО-то е обвинено и че се намесва в съдебната система, след като негово становище за Полфрийман е взето предвид от САС като доказателство, че убиецът на Андрей Монов се е поправил и трябва да си тръгне от затвора предсрочно.

Борисов направи уговорката, че никога не коментира други партии и техните решения, а освен това в коалиционното им споразумение има текстове, които се спазват. "Така че, каквото са решили ВМРО, си е право на тази партия", каза Борисов в отговор на Георги Коритаров, който изтъкна, че дейността на БХК била правозащитна, защото организирали важни семинари.

"Аз винаги съм бил за свободата на словото и за свободата на изразяване на различни позиции. С БХК сме работили добре в случаите, когато се е налагало. Не виждам никаква логика мен да ме питате дали съм за това. Неправителственият сектор е изключително важен като коректив. Нямаме такива предложения", заяви Бойко Борисов.

Как Хелзинкският комитет отговори на призивите за закриването му?

"Човешките права, свободата на словото мисля, че са били символ, който партия ГЕРБ винаги е изповядвала. И затова ние не сме дори и обмисляли подобен вариант", повтори Борисов, докато в студиото на Коритаров гостуваше шефът на БХК Красимир Кънев.

Преди включването на премиера по телефона Кънев обяви, че БХК в момента бил обект на атака и не може да се защити сам, но от вчера имало подети петиции в негова подкрепа след искането да бъде забранен. Според него става въпрос за предизборна акция на ВМРО. "Ние не се чувстваме сами в тази ситуация, но имаме нужда от подкрепа от институциите. Да не говорим вече за международните ни партньори. Така че, ние няма да си останем сами", каза Кънев. Шефът на БХК очаква още "една акция на солидарност" от онези, които разчитат на тях. Единствено се притеснявал, че магистратите, които води по семинари, вече щели да се стреснат и да не идват на тях.

Според ВМРО оглавяваният от него комитет по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност. Сигналът беше внесен вчера от евродепутата на ВМРО Ангел Джамбазки и от депутата Александър Сиди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама