Денят накратко – 25 септември

19:00, 25 сеп 19 25 2011 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете с кои номера ще се борят партиите в битката за местния вот, да очакваме ли южнокорейски инвестиции у нас, какво реши парламентът за съкратеното съдебно следствие и получи ли документи Полфрийман за напускане на страната.

Изтеглиха жребия за местните избори

В ЦИК чрез жребий бяха изтеглени номерата, с които партиите и коалициите ще се явяват на местните избори на 27 октомври. В бюлетината ГЕРБ ще е под номер 43, БСП - под 56. ДПС ще играе с номер 55, а ВМРО – с 34. На „Атака“ се падна 4, на НФСБ - 8, АБВ ще е с 14 номер, „Воля“ - с номер 51, а "Демократична България" с 66. Междувременно стана ясно, че Десислава Иванчева отпада от кметстката надпревара, тъй като не е подала документите си навреме.

***

Южнокорейски инвестиции у нас

Една от най-големите южнокорейски компании проучва България за инвестиция за над 1,5 милиарда евро. Новината идва на фона на посещението на премиера Бойко Борисов в Южна Корея. Там той обяви, че Vokswagen продължава преговорите си с България, но и Hyundai проявява сериозен интерес към предложението за построяване на завод у нас. „България е прекрасна дестинация с много добри възможности и качество“, посочи Борисов.

***

На първо четене: Падна съкратеното съдебно следствие

Парламентът направи стъпка към премахването на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. Депутатите приеха на първо четене допълнение в Наказателно- процесуалния кодекс по предложение на БСП, "Воля" и "Обединени патриоти". В зала обаче мина и "алтернативното решение" на ГЕРБ, а именно съкратеното съдебно следствие да остане в НК. Така водещата правна комисия ще обсъжда на второ четене да остане ли съкратеното следствие и при какви условия.

***

Има ли издадени документи Полфрийман за напускане на страната?

Пасторът на Джок Полфрийман обяви, че австралиецът има издаден пасаван (временен паспорт) от австралийското консулство в Атина, с който би трябвало да може да напусне България. Според присъдата той няма право да остане у нас, нито да стъпва в страната в продължение на пет години. Правосъдният министър Данаил Кирилов обаче заяви, че не е разбрал за това Полфрийман да има издаден документи. „Не мога да коментирам тези твърдения“, каза той. 

Джок Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора, след като през 2007 г. уби български студент в центъра на София. Решението на съда предизвика бурни реакция, сред обществото и политиците. Последва и намеса от страна на главния прокурор, който внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството и да спре условното предсрочно освобождаване.

 

 

***

Фалираха всички поделения на „Томас Кук“ в Европа

Туроператорът „Томас Кук“ и всичките й дъщерни поделения в Европа обявиха фалит. 5 940 са в момента туристите, дошли с компанията у нас. От Министерството на туризма обявиха, че всички разходи - престой и извозване, ще бъдат за сметна на застрахователите. Създадено е звено – кризисен щаб. Пуснат е и горещ телефон. Стартира подготовка за колективен иск по отношения договорите с туроператора. Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че ще предложи закови промени, за да има допълнителна застраховка за туроператорите. Тя се надява до края на годината промените в законодателството да бъдат факт. Следващата седмица тя ще замине на работно посещение в Германия и Великобритания, за да води преговори. Министърът ще се опита да пренасочи потокът от туристите, които са планували посещение в България с „Томас Кук“, към други туроператорски фирми. Най-засегнати от фалита на туроператора у нас са курортите „Златни пясъци“, „Слънчев бряг“ и „Албена“. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама