Ангелкова: Разходите на туристите на „Томас Кук“ ще се поемат от застрахователите

16:37, 25 сеп 19 25 5100 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички поделения на „Томас Кук“ в Европа обявиха фалит. Всички 5 940 туристи, които се намират в България и имат своите резервации до 13 октомври, ще могат да напуснат страната и всички разходи - престой и извозване, ще бъдат за сметка на застрахователите. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.  До 1 час ще бъдат изпратени формулярите на всички заинтересовани страни.

В Министерството на туризма се създава звено – кризисен щаб. Пуснат е и горещ телефон. Представители на Министерството вече са на морето, в хотелите, в които има туристи, дошли у нас с "Томас Кук". Ситуацията е тревожна, тежка за сектора. Това създава изключителни проблеми в планирането на предстоящия сезон“, посочи Ангелкова.

Дъщерните компании на „Томас Кук” в Германия и Полша обявиха фалит

Тя обясни, че е в непрестанен контакт с колегите й от Великобритания и Германия. През следващата седмица тя ще има посещения, за да може потокът от туристите, които са планували посещение в България с „Томас Кук“, да бъде пренасочен към други туроператорски фирми и да нямаме загуби.

Стартира са подготовка за колективен иск по отношения на договорите с туроператора.  Министърът на туризма обяви, че ще предложи законови промени, за да има допълнителна застраховка за туроператорите. Тя се надява до края на годината промените да бъдат факт.

Ангелкова: Българските хотелиери губят милиони след фалита на „Томас Кук“

58 са хотелите у нас, които имат договори с „Томас Кук“. Ангелкова заяви, че ще се съдейства на всички засегнати. Тя отбеляза, че средно 350-450 хил. туристи годишно идват в страната чрез компанията. Най-засегнати от фалита са курортите „Златни пясъци“, „Слънчев бряг“ и "Албена". 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама