АЕЖ призовава за жива верига от БНР до Телевизионната кула в защита свободата на словото

07:40, 26 сеп 19 25 1960 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) призовава да се направи жива верига по повод кризата в управлението на БНР. Събитието е планирано за 12.00 часа днес под мотото "Да дадем сигнал!". Символично, живата верига ще бъде от сградата на Радиото на "Драган Цанков" до Телевизионната кула - по "маршрута" на спрения сигнал на БНР на 13 септември.

СБЖ поиска оставката на ръководството на БНР

"Изправени сме пред безпрецедентна ситуация. Цензура в Българското национално радио и повсеместен натиск върху журналистите в България. Въпреки многобройните свидетелства за натиск върху ръководството на БНР, институциите в България отказват да предприемат действия", заявяват от АЕЖ.

С протеста от асоциацията искат да дадат знак, че ще защитават свободата на словото и настояват за отговорност. Те заявяват, че няма да търпят бездействащи институции,затова ще задават въпроси и ще изискват отговори.

Припомняме, че възложената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка по случая установи, че спирането на програма „Хоризонт“ не е било причинено от техническа профилактика, защото такава не е извършена. Не е имало и технически проблем, който да налага спирането на излъчването – нещо, което не се е случвало дори по време на война. От проверката става ясно, че отговорен за спирането на програма „Хоризонт“ е техническият директор на БНР Пламен Костов. Срещу него са събрани доказателства за извършени престъпления по служба, които са предадени на Софийската градска прокуратура. Заради нарушеното радиоизлъчване СЕМ и КРС ще наложат глоба на БНР, като точният размер предстои да бъде уточнен. На две отделни срещи медийният регулатор разговаря първо с генералния директор на БНР Светослав Костов, а после и с редколегията на „Хоризонт“, за да разбере какво се случва в медията и каква е причината за заглъхването на националното радио. Пред медийния регулатор редколегията на „Хоризонт“ изнесе данни за оказван натиск и опити за цензура в БНР, осъществени чрез генералния директор Светослав Костов. Журналистите поискаха отстраняването му, тъй като според тях веднъж допуснато, няма как да бъде гарантирано, че това няма да се повтори. От СЕМ заявиха, че са разколебани в доверието си към Костов, но ще им трябва време да се произнесат по казуса. В петък членовете на медийния регулатор  ще се съберат в пълен състав, за да решат съдбата му. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама