Журналисти излизат на протест пред БНР, заглушиха сигнала на ''Хоризонт''

08:53, 13 сеп 19 25 6159 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Журналисти от много медии излизат днес на протест в защита на свободата на словото. Той ще е от 12:00 часа пред БНР.

По информация на източници на ТОПНОВИНИ, решението за спиране на излъчването е на генералния директор на БНР, а не е профилактика нито на КРС, нито следствие от действията на служителите работещи в радиото. 

 

Във Facebook от "Хоризонт" попитаха кой е спрял излъчването на програмата, защо е заглушено БНР и кой ще поеме отговорността за това.

ТОПНОВИНИ потърси за изясняване на обстоятелствата КРС и отправи въпроса дали спирането на ефирното излъчване на БНР в цялата страна е предвидена профилактика или не. Отговорът, който получихме беше, че трябва да бъде получено официално запитване по e-mail,а кога ще бъде получен отговор остана неизяснено. 

Писмо е изпратено и продължаваме да следим ситуацията.

Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, бе сменен директорът на програма "Хоризонт" и скоростно бе взето абсурдното решение известната водеща и съдебен репортер Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да й бъде отнет съдебния ресор. Снощи, след като се разбра, че журналистическата гилдия няма да допусне подобно посегателство над свободното слово, а колегите й излязоха с декларация в нейна защита, решението бе отменено.

Въпреки уж позитивното решение, тази сутрин сигналът на програма ''Хоризонт'' е заглушен в цялата страна, съобщиха пред OFFNews колеги от сутрешния радио блок.

Ивайло Савов: Действията, предприети спрямо Силвия Великова, са след моето освобождаване

Официалният мотив е "техническа профилактика" от 6 до 11 часа. От 6 до 10 часа в ефир е именно предаването на Силвия Великова, което днес се води от Диана Дончева.

Предаването може да бъде чуто само по интернет. Тази сутрин гост в него бе и лидерът на БСП-София Калоян Паргов, който определи случващото се със Силвия Великова като посегателство срещу свободата на словото в България.

Силвия Великова: Върната съм в съдебния ресор на БНР

По закон радиото е част от националната сигурност, за да информира гражданите по време на кризи. Затова спирането на сигнала прилича на нарушаване на закона. 

"Колегите работят, защото не могат да откажат да изпълняват служебните си задължения. Не можем да си позволим да спрем да информираме обществото, защото явно точно това се цели", заяви Даниела Късовска, която вчера подаде оставка като шеф на репортерите в ''Хоризонт'', която скорострелно бе приета.

Силвия Великова е един от най-добрите съдебни репортери у нас и често е заемала критични позиции спрямо главния прокурор Сотир Цацаров и безалтернативния му наследник Иван Гешев. Самата журналистка обясни, че именно това стои в основата на свалянето й от ефир.

От ръководството на БНР в началото обясняваха, че Великова била освободена, защото длъжностната й характеристика е за редактор, а не за водещ. По-късно, след като водещата бе възстановена, тя е била информирана, че в съдебния ресор в БНР ще има и втори репортер, който да гарантирал плурализъм при отразяването. Това на практика е ясно доказателство, че ръководството на радиото е било подложено на външен натиск от страна на Прокуратурата. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама