СБЖ поиска оставката на ръководството на БНР

08:00, 21 сеп 19 / Общество 25 1788 Topnovini
1

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изрази категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор Светослав Костов. От СБЖ искат също така Съветът за електронни медии да освободи от длъжност и членовете на Управителния съвет, съобщи БНР.

Акцент на деня: Ще хвърли ли оставка шефът на БНР

Управителният съвет оспорва и замесването на дружеството на СБЖ - Програма „Христо Ботев” в подписка, която е в подкрепа на сегашното ръководство на БНР и е входирана в СЕМ.

В позиция от неправителствената организация „Репортери без граници“ заявиха, че политически натиск е довел до свалянето от микрофон на журналиста от БНР Силвия Великова и последвалото 5-часово спиране на ефира на програма „Хоризонт“.

Ръководителят на организацията за ЕС и Балканите Полин Адес Мевел определя случилото се като опит за запушване на устата на журналист с цел защита на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Това показва липсата на независимост в българските обществени медии и политически контрол на редакционното съдържание“, допълва Мевел, според която натискът над независимите медии в България ще се увеличава с приближаването на избора на Гешев.

Заглушените журналисти: Вече е трудно да се зададе обикновен въпрос

В позицията на „Репортери без граници“ се напомня, че страната ни заема 111-о от 180 места в Световния индекс по свобода на словото, изготвян от организацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани