Денят накратко - 20 септември

19:00, 20 сеп 19 25 5181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете защо пуснаха от затвора убиеца Джок Полфрийман, какво съобщи Борисов по казуса ''БНР'', какви доказателства показа прокуратурата по шпионския скандал с Николай Малинов, и още:

***

Джок Полфрийман излиза предсрочно на свобода

Австралиецът Джок Полфрийман излиза предсрочно на свобода. Австралиецът трябваше да изтърпи още 6 години и 6 месеца от присъдата, но магистратите сметнаха, че наказанието е постигнало своята цел и австралиецът вече не е опасен за обществото. Той бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. През 2007 г. при улично сбиване в центъра на София той наръга смъртоносно 20-годишния Монов и рани негов приятел.

Бащата на убития студент призова председателя на съдебния състав Калин Калпакчиев публично да обясни решението си.

„Българската държава се подигра с български граждани в лицето на съда. Тримата съдии - този Калпакчиев и двете съдийки, ще носят върху себе си един нравствен позор. Едно само не им пожелавам - да преживеят същото, което преживяхме със съпругата ми и приятелите на сина ми“, заяви Монов.

Решението на съда предизвика остри реакции не само сред роднините на убития студент.

***

Борисов иска Сметната палата да провери управлението на БНР

''Ще предложим парламентарната зала да приеме решение Сметната палата – като най-независим върховен орган, да влезе и да провери цялото управление на БНР досега'', съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание. „Аз този ръководител на националното радио за радост не съм го чувал и не съм говорил никога с него“, коментира той.  Във връзка с предложението на БСП за създаване на анкетна комисия по случая „БНР“, Борисов подчерта, че ще помоли и парламентарната група на ГЕРБ да се присъедини към нея.

***

Подготвя се визита на Путин у нас през 2020 г.

Очаква се руският президент Владимир Путин да посети България догодина във връзка с отбелязването на 140 години от нашите дипломатически отношения. Според премиера Бойко Борисов двете страни отчитат добри отношения. Борисов обърна внимание и на санкциите, наложени от ЕС към Русия. Според него въпросът за санкциите не е по силите на България. Премиерът коментира и темата за строежа на „Балкански поток“. „Реално от днес се строи. Срокът е много кратък, до януари. Той стартира за над 1 млрд. евро“, заяви Борисов.

***

Още доказателства по шпионския скандал с Николай Малинов

Прокуратурата изнесе още информация по шпионския скандал с Николай Малинов. Прокуратурата показа договор от началото на 2013 г. за получени от Малинов над 31 хил. евро. Дарението е от софийска фирма за „Национално сдружение Русофили“.Друг договор от края на 2013 г. е сключен между Леонид Решетников и Николай Малинов. Според документа Малинов е събирал журналистически материали и репортажи, статии и анализи за българската вътрешна и външна политика, които е предоставял на Решетников. От прокуратурата предоставят и чатове от телефона на бившия главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов.

***

Какво е решението за злоупотребите с болнични?

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е съгласен първите три дни от болничния да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ. От АИКБ предлагат паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността. Според социалния министър предложението на АИКБ, е "непропорционално, прекомерно и социално неприемливо". Той предлага да се обсъди възможността за ограничение на периода, в който личните лекари могат да издават болничен лист. Сега този срок е до 14 дни непрекъснато. "Мисля, че във времето назад е било до 7 дни", добави Петков.

 

 
 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама