Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман – реакциите

10:25, 20 сеп 19 25 2292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Подигравка, позор, грозно решение на българския съд'', така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов в центъра на София през 2007 г.

Джок Полфрийман излиза от затвора

„Като юрист би трябвало да кажа, че решенията на съда не се коментират. Но като човек и като политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора, с чувството за справедливост и за възмездие на престъпници, убийци, изнасилвачи, в случая става въпрос за убийство. Това още по-остро поставя въпроса за бързо и незабавно приемане на нашето предложение да не се прилага съкратено производство, споразумение и намаляване на присъдата”, каза тя.

Нинова посочи пак, че няма цвят и няма партийност тази тема. „Нека се съберем и да спрем с това безумие, защото не е единственият този случай”, заяви тя.

Цацаров за освобождаването на Полфрийман: Всеки трябва да носи отговорност за това, което прави

''Калин Калпакчиев дължи отговор за мотивите за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман'', това каза народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание по случая. 

Красимир Ципов добави, че като юрист няма как да коментира решение, чиито мотиви не са произнесени и не са видени абсолютно от никого, но като гражданин смята, че председателят на този състав Калин Калпакчиев най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче и да разясни много добре какви са били мотивите му при произнасянето на това съдебно решение.

„Нормалната практика в тези казуси е, когато остават една, две или максимум три години до изтичане на присъдата да се взимат такива подобни решения. Много е интересно дали Съюзът на съдиите, чийто председател е уважаваният съдия Калпакчиев как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни – хората са възмутени. Близките на убитото момче чакат отговор за това какви са били мотивите при положение, че самият Джок Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран“, добави още Ципов.

Той задочно запита съдия Калпакчиев и какъв ще бъде отговорът му на това изявление на Джок Полфирйман.

''Учудени сме от решението на съда за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, приемаме го с болка'', това заяви народният представител от ОП Милен Михов пред журналисти в кулоарите на НС относно решението на съда. 

 „Решение на съда трябва да се изпълнява и не може да се коментира. Ние възприемаме решението с изключителна болка, с изключително раздразнение, защото смятаме, че този човек не се е поправил. Той заслужаваше своето наказание и трябваше да го изтърпи тук в България. Учудени сме от решението на съда. Точно преди 1 година ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Проданов от ВМРО, беше заявил публично, че документите и свидетелствата на затворническите власти показват, че не се е поправил, а търси начин да избяга от тази присъда“, добави още Михов.

Той обясни, че не би искал да апелира за реакция на съда, тъй като в правовата държава решенията на съда трябва да бъдат уважавани, но заяви, че смята, че цялото обществото приема присъдата като несправедлива.

„Мотивите на съда ще ги прочетем. Може би имат някакво бюрократично основание, но истината е на другата страна“, добави още Михов.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов заяви, че съдът е освободил предсрочно клиента му, защото се е поправил през 12-те години, прекарани в затвора.

Той каза още, че е присъствал на заседанието, на което апелативните съдии решили да пуснат клиента му на свобода над шест години по-рано от очакваното.

„Мотивите са много дълги и подробни. С нетърпение чакам да ги качат на сайта на съда, за да не ги преразказвам”, каза Ангелов.

Той допълни, че не знае каква точно е процедурата, през която австралиецът ще трябва да премине след излизането си от затвора. Защитникът не знаел и дали Полфрийман трябва да бъде екстрадиран в родината си.

Гладна стачка изпрати Джок Полфрийман в болницата на Центалния затвор

Бащата на жертвата на освободения Полфрийман - Христо Монов, също коментира действието на съда.

"Българската държава се подигра с български граждани в лицето на съда. Тримата съдии - този Калпакчиев и двете съдийки, ще носят върху себе си един нравствен позор. Едно само не им пожелавам - да преживеят същото, което преживяхме със съпругата ми и приятелите на сина ми", заяви Монов.

"След днешния ден просто на човек да му се прииска наистина да се промени Конституцията и гражданите да си избират съдиите. Видя се, че най-големият проблем пред тази държава е съдебната система, и то не прокуратурата, а съдът", категоричен беше бившият депутат от БСП.

За себе си казва, че днес му е олекнало - и от натиска, упражняван през годините върху него от страна на родината и адвокатите на Полфрийман.

"То не бяха молби за преразглеждане, то не бяха филми, то не бяха книги, то не бяха награди! Главният прокурор Сотир Цацаров постъпи много достойно преди 6 години", връща се назад бащата на убития Андрей по повод отказа на обвинител номер едно да пусне австралиеца в родината му.

"Аз вече съм спокоен. Спокойно ще ходя по улицата. Само че те как ще ходят по улицата и дали ние няма да им плащаме охраната", каза по адрес на тримата съдии почерненият баща.

Tемата коментира и премиера Бойко Борисов, който посочи: „За разлика от другите политически сили аз съм премиер и не мога да си позволя да коментирам решение на български съд. Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа“. Той заяви, че споделя мнението на колегите си от ГЕРБ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама