Андрей Делчев: Горивата у нас може да поскъпнат с от 5 до 10 стотинки за литър

09:23, 17 сеп 19 / Общество 25 1778 Topnovini
1

Възможно е поскъпване на горивата у нас с от 5 до 10 стотинки за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамите на 70 долара за барел. Прогнозата направи председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНТ.

Ударите срещу петролните съоръжения в Саудитска Арабия доведоха до скок в цените на световните борси с около 20% в понеделник, а вътрешният пазар у нас е тотално зависим от цените на петрола на в световен мащаб.

Скок на цените на петрола с 2% след ескалация на напрежението в Близкия Изток

"Всичко, което се случи не само около Саудитска Арабия, обвиненията срещу Иран и дрънкането на оръжия около Иран, от много време вече предизвика тревога в световната търговия със суров петрол. Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България, но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар", каза Делчев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани