Полицаи ще се включат в протеста на медицинските сестри

15:37, 09 сеп 19 25 2853 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Синдикалната федерация на служителите в МВР ще се включи в националния протест на медицинските специалисти, организиран за 11 септември. В своя позиция федерацията заявява, че подкрепя справедливите искания на медицинските специалисти. Те смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението.

„Идентично е възнаграждението и на българските полицаи и пожарникари, което поставя за пореден път под съмнение, доколко сектор „Сигурност“ и работещите в него са приоритет за правителството на Република България“, се посочва още в позицията на федерацията.

От организацията заявяват, че е крайно време минималното допълнително възнаграждение за нощен труд да бъде актуализирано и да бъде променено националното законодателство. От Синдиката призовават всички свои членове, които имат възможност да се присъединят, да подкрепят протеста на медицинските специалисти.

Медицинските сестри настояват за достойно заплащане на труда им. Искат в колективния трудов договор да се запише минимална стартова заплата не по-малка от две минимални работни заплати за страната (1120 лева). Сестрите протестират и за по- високо заплащане на нощните им дежурства, както на работата в реанимация и при тежки условия.

Mедиците възобновяват протестите си след уволнението на една от лидерките им Мая Илиева. Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София. Според нея причината е, че е станала неудобна и е предизвикала проверки в болницата. Работодателят й обаче твърди, че не е спазвала задълженията си.

Медицинските сестри готвят национален протест

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама