Медицинските сестри излизат на протест

06:40, 11 сеп 19 25 2717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медицинските сестри излизат на протест от 15.00 часа пред Народното събрание. Те възобновиха протестите след уволнението на една от лидерките им- Мая Илиева. Подкрепи ги омбудсманът Мая Манолова.

Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София. Според нея причината е, че е станала неудобна и е предизвикала проверки в болницата. Работодателят й обаче твърди, че не спазвала задълженията си.

Мая Илиева: Протестите на медицинските сестри ще продължат, докато не изпълнят исканията ни

Медицинските сестри настояват за достойно заплащане на труда им. Искат в колективния трудов договор да се запише минимална стартова заплата не по-малка от две минимални работни заплати за страната (1120 лева). Сестрите протестират и за по- високо заплащане на нощните им дежурства, както на работата в реанимация и при тежки условия.

Протестът ще бъде подкрепен и от Синдикалната федерация на служителите в МВР. В своя позиция федерацията заявява, че подкрепя справедливите искания на медицинските специалисти. Те смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението.

„Идентично е възнаграждението и на българските полицаи и пожарникари, което поставя за пореден път под съмнение, доколко сектор „Сигурност“ и работещите в него са приоритет за правителството на Република България“, се посочва в позиция на федерацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама