Денят накратко - 6 септември

19:00, 06 сеп 19 25 6898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“:

Как България отбеляза тържествата по случай 134-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, битката за кметския стол в София става все по-ожесточена с издигането на Мая Манолова и Десислава Иванчева, трябва ли перничани да избират между въздух и вода, защо България получи обвинение от Москва, че пренаписва историята и още:

Отбелязахме 134 години от Съединението на България

На церемония в Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София беше тържествено отбелязана 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. С военен ритуал и поднасяне на венци и хилядите жители и гости на старата столица отбелязаха 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На този ден камерите заснеха и ръкостискането между Йорданка Фандъкова, която вече обяви, че ще се кандидатира за нов мандат и Мая Манолова, която също е кандидат за кмет на София. Днес през целия ден на историческия хълм Царевец се провеждат ролеви игри на историческа тема, в които може да се включат всички жители и гости, а вечерта ще бъде излъчен и емблематичен спектакъл „Звук и Светлина”. В града под тепетата празникът започна в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай отслужи молебен. Той използва трибуната, за да порицае всички политици, които разединяват народа.

***

Мая Манолова и Инициативният й комитет подадоха документи за регистрация в Общинската избирателна комисия

Кандидатът за кмет на София обясни, че ще разчита на подкрепата на всички столичани, независимо към кое политическо семейство принадлежат. Манолова благодари на столичани, които я срещат на улицата и изразяват своята подкрепа. Утре всички, които искат да се включат в кампанията, включително с подписи, могат да го направят в Южния парк в 12:00 часа на входа на бул. ''Витоша". "Днес не е ден, когато да бъдат коментирани партии и няма да го направя'', заключи Манолова.

***

Десислава Иванчева влиза в борбата за кмет на София

Така Иванчева влиза в пряка конкуренция с Мая Манолова, която се превърна в защитничка на нейните права и се възмущаваше от условията в килията й. Заедно с нея в местните избори ще участва и заместничката й с присъда - Биляна Петрова. И двете се намират под домашен арест. Биляна Петрова пък ще се кандидатира за районен кмет на "Младост". В края на май Иванчева се яви като независим кандидат в изборите за Европейски парламент и получи 30 000 гласа, с което спечели 1.55% от вота. С това тя изпревари парламентарно представени и участващи в управляващата коалиция партии като "Атака" и НФСБ.

***

ТЕЦ Перник обвини институциите в хаотични действия

„Топлофикация Перник“ АД излезе с позиция, след като в четвъртък им бе наложена принудително административна мярка от страна на МОСВ, в частност РИОСВ – Перник. Като причина за спирането е посочено използване на биомаса като гориво от страна на централата за минал период. От ТЕЦ-а апелират да се избягват спекулациите за това, че жителите на гр. Перник трябва да направят избор между топла вода или чист въздух. "Призоваваме компетентните органи да не ни карат да предприемаме действия, които биха довели до допълнително утежняване на ситуацията. Нека да насочат усилията си към изясняване на проблема с миризмите и качество на въздух в гр. Перник като започнат измервания и установяване на източниците на проблеми", се споменава още в позицията.

***

Спецсъдът прекрати делото срещу Митьо Очите

Специализираният апелативен наказателен съд прекрати делото срещу несебърския бос Димитър Желязков-Очите и още 12 души, сред които и дъщеря му Станислава, подсъдими за участие в организирана престъпна група и върна случая обратно в специализираната прокуратура за ново разследване и ревизия. Причината е отстраняване на съществени процесуални нарушения в 180-те страници обвинителен акт. До този развой се стигна, след като Специализираният наказателен съд намери множество пороци в обвинителния акт, част от които според защитата на подсъдимите, са неотстраними. След броени дни изтича 8-месечният срок и по закон, ако до това време не бъде внесен годен обвинителен акт в съдавсички подсъдими с мярка за неотклонение „задържане под стража“, трябва да бъдат освободени.

***

Москва обвини България, че пренаписва историята си

България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия т. нар. репресии, това е опасна тенденция, заяви в интервю за ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Интервюто е дадено във Владивосток, където Захарова се намира на Източния икономически форум, в който участва и руският президент Владимир Путин. "Ние прекрасно разбираме, че във всяка страна съществуват свои политически преференции и тенденции, - казва тя в интервюто си, коментирайки изявлението на българското външно министерство. - Отчитайки, че това изявление бе направено по официална линия, нашето посолство (в София) реагира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се изопачава историята."

***

Пловдивска област излезе на протест срещу кариерите над Белащица

Жители от шест пловдивски села блокираха за около половин час движението по Околовръстното шосе на Пловдив. Протестът е срещу кариерите за добив на инертни материали над село БелащицаПротестиращите издигнаха плакати: "Стоп на старите и не на новите кариери", "Кариерата вече е в дробовете ни. Не я искаме", "Запазете здравето на децата ни".  Блокиращите бяха подкрепени и от около 50 рокери от цяла България. В Белащица днес стартира и подписка, чиято цел обясни Лидия Гимишева: "Да не се удължава срокът на концесията, да не се разрешава нова площ за добив и моментално започване на рекултивация на засегнатата площ. Ще уведомим всички институции, че от понеделник преминаваме в стачна готовност, безсрочна, до решаване на нашите проблеми".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама