Захарова: България се занимава с пренаписване на историята - опасна тенденция

14:15, 06 сеп 19 / Свят 25 2633 Topnovini
1

България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия т. нар. репресии, това е опасна тенденция, заяви в интервю за ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Интервюто е дадено във Владивосток, където Захарова се намира на Източния икономически форум, в който участва и руският президент Владимир Путин, предава БТА.

"Ние прекрасно разбираме, че във всяка страна съществуват свои политически преференции и тенденции, - казва тя в интервюто си, цитирано от ТАСС, коментирайки изявлението на българското външно министерство. - Отчитайки, че това изявление бе направено по официална линия, нашето посолство (в София) реагира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се изопачава историята."

"Това е абсолютно точен индикатор, че България пренаписва историята, - посочи Захарова. Това е опасна тенденция, защото тя е противозаконна."

Във вторник българското МВнР излезе с официално изявление във връзка с провеждането в Руския културно-информационен център в София на изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, припомня ТАСС.

В изявлението се казва, че "щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани