Йорданка Фандъкова: Нека си припомним Съединението като урок за настоящето

11:55, 06 сеп 19 / Общество 25 2188 Topnovini
1
2
Отбелязваме 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия
3
4
5

Стотици граждани се събраха на тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг, предаде Агенция "Фокус".

В Шумен отбелязаха 134-ата годишнина от Съединението

Всички те носят български трибагреници и цветя. На събитието присъстват кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кандидатът за кмет на София Мая Манолова и народни представители от ГЕРБ, сред които Тома Биков. В програмата за празничното честване на годишнината участват актрисата Силвия Лулчева, Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски. В двора прозвучаха патриотични български песни, сред които "Шуми Марица", "Край Босфора шум се вдига" и други. В района е засилено полицейското присъствие за спокойното протичане на мероприятието.

''Свикнали сме лесно да се делим и да вървим сами, но нека си припомним Съединението като урок за настоящето.'' Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на тържественото честване. 

"Скъпи съграждани, уважаеми госпожи и господа народни представители, колеги, скъпи деца, ваши превъзходителства. 6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние. Днес може би е трудно да си представим шокът от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами. Нека си припомним историята като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване. Съединението е чисто българско завоевание, без въшни побудбидители, крепители и защитници. То е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал след дългите векове на гнет", заяви още Фандъкова.

Тя посочи, че Съединението е символ на несменимият стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници, приет за равен и достоен за другите европейски народи, както мечта Васил Левски.

"Съединението прави силата" е девизът на нашата държавност. Водачите в онези исторически месеци проявяват забележително държавническо поведение. Забравят за разделението на наши и ваши, за дребните си политически борби и лични амбиции. Опозицията активно работи за постигането на националния идеал заедно с правителството. Вечно ще бъдат признателни на княз Александър Първи, на Захари Стоянов, Иван Андонов, военноначалниците Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Анастас Бендерев, държавниците Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, дипломатът Иван Гешов. Всички те и мнозина други вложиха целите свои дарби, усилия и мъжество, за да се случи Съединението. Да не забравяме и огромната роля на героичната българска армия, която в последната Българо-Сръбска война защити държавата и българските идеали и постави света пред свършен факт. Честит празник", каза още Фандъкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.