Британски младеж загуби слуха и зрението си защото се хранил само с чипс

12:50, 03 сеп 19 / Любопитно 25 2326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тийнейджър, който години се е хранил само с чипс, пържени картофи и бял хляб е загубил слуха и зрението си поради липса на витамини и минерали, съобщиха британските медии.

Момчето от Бристол, чиято самоличност не се споменава, отишло при лекаря си за първи път, когато бил на 14-годишна възраст с оплаквания от умора. Тестовете показали, че има ниски нива на витамин В12 и макроцитна анемия - състояние, което води до по-големи от нормалните червени кръвни клетки.

В доклад, лекарите в офталмологичната болница в Бристол, публикуван в „Annals of Internal Medicine“ се казва, че на младежът е бил предписан B12 и са му били дадени съвети за правилното хранене, предава БГНЕС.

Година по-късно обаче, момчето вече било с нарушено зрение и слух. В документа пише още, че „до 17-годишна възраст зрението на пациента се е влошило прогресивно до степен на слепота“.

Тогава момчето признало, че още от основното училище „избягва храни с определено съдържание и яде само пържени картофи, чипс, бял хляб, малко преработена шунка и наденица“.

„По времето, когато се диагностицира състоянието му, пациентът има трайно нарушено зрение“, се е записано в доклада.

Минералите и витамините са жизненоважни за цялостното състояние и липсата им е по-често се наблюдава в държави с висока степен на бедност и оскъдни хранителни ресурси.

Здравните специалисти препоръчват разнообразна диета, която включва зеленчуци, ядки, бобови растения, пълнозърнести храни и млечни продукти или млечни заместители. Мазната риба и малко месо също могат да помогнат за правилно балансирана диета.

В доклада на болницата в Бристол се казва още: „Рисковете за лошо сърдечно-съдово здраве, затлъстяване и рак, свързани с консумация на нездравословна храна, са добре известни, но лошото хранене може също така трайно да увреди нервната система, особено зрението.“

"Това е рядкост в развитите страни. Състоянието е потенциално обратимо, ако бъде хванато рано. Но ако не се лекува, това води до трайна слепота."

Лекарите посочват обаче, че състоянието на 17-годишният пациент вече е необратимо и той вероятно ще бъде освидетелстван за слепота. Момчето все пак вижда малко, но недостатъчно, че да получи шофьорска книжка или да чете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама