Всички виновни - възмездени (Тема с продължение…)

09:00, 31 авг 19 25 2500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Изминаващата седмица доведе до разкрития за мистериозното убийство край Негован, залавяне на убийците и изясняване на обстоятелствата около случая. НАП получи санкция за хакерската атака, правителството отпусна средства заради африканската чума, предизборните коалиции и мистерии не закъсняха, ще падне ли оставката на Деската и още:

***

Разкриха случая с мистериозно убитите мъж и жена открити край Негован

След почти двуседмично разследване разобличиха и задържаха убийците на мъжа и жената, които бяха открити мъртви и разчленени, в бидони край софийското село Негован. Първоначално криминалистите работиха по версия дали убитите имат роднинска връзка, както и дали тежкото престъпление не е извършено от техен роднина. Органите на реда разпространиха снимки на дрехите им и поискаха съдействие от граждани, които биха ги разпознали, както и отправиха призив ако са забелязали, че техни съседи или роднини липсват от няколко дни да подадат сигнал на телефон 112. В хода на действията стана ясно че жената и мъжа са на възраст между 45 и 70 години. Открити бяха и вещи на убитите, чиито снимки бяха разпространени в медийното пространство. На 28 август (сряда) стана ясна  самоличността на двамата убити, открити във водоема до село Негован. Мъжът е 75-годишният бивш треньор по борба Йордан Атанасов, който дълги години е живял и работил в чужбина. Жената се казва Марияна, на 70 г., бивша учителка. Двамата живели на семейни начала в София.

Телата на жертвите бяха намерени от местен рибар.  Дъщерята на Йордан Атанасов, която живее в Нигерия, е подала сигнал в полицията, че е видяла разпространените от полицията снимки.

За жестоко убийство са арестувани двама мъже - Георги Нанчев на 44 години, криминално проявен, но неосъждан, и Пламен Шляпашки - на 39 години, осъждан.

Те са познавали жертвите си и са били наемани за ремонт на жилищата им. Мотивът за убийството е пари,ценни вещи и бижута. В района на Техническия университет откриха оръжието, с което е извършено убийството. 

По думите на разследващите съвсем спокойно си работили, хапвали и дори обикаляли района, където се намира кървавият апартамент на бул. „Витоша“ в столицата. Анализирано е движението им в последните месеци по клетките на мобилния оператор.

При първоначалните разпити двамата мъже – на 39 и 44 години, си прехвърляли вината за това кой е физическият извършител. Впоследствие арестуваният Пламен Шляпашки признал, че той е натиснал спусъка на незаконния пистолет.

Убийството било извършено на 14-ти юли в апартамента на една от жертвите на централния столичен булевард „Витоша”. След фаталните изстрели задържаните разчленили телата на убитите в банята на жилището, натъпкали ги в бидони и ги откарали край Негован. После се върнали в апартамента и старателно го почистили с белина и други препарати.

Двамата планирали убийството от около година насам. Мислели, че жертвите държат в дома си пари от продажбата на техен апартамент в столичния квартал „Емил Марков”. Оказало се, че средствата не са в жилището на бул. „Витоша”. Оттам престъпниците задигнали семейни ценности, които по-късно са открити в дома на един от арестуваните.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Георги Нанчев и Пламен Шляпашки за извършено от тях предумишлено двойно убийство.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“.

 Жената на убиецът Шляпашки заяви, че : „Добър човек е. Грижеше се за семейството си. Само той работеше, малкият ми син е със слухов апарат, а дъщеря ми на 16-години. Разчитахме на него. Просто съм потресена.   Пламен е баща на две деца и е живеел със семейството си в столичния квартал "Дружба". Според жена му е изхранвал изцяло семейството от работата си в Техническия университет.

"Не сме имали финансови проблеми, той си работеше честно", каза още тя.

След като убили треньора Йордан и жена му, майсторите чистили дома им с белина

От думите ѝ става ясно, че не е знаела за неговите планове, а за случилото се е разбрала в деня, в който се разкрива убийството.

"Той нищо повече не ми каза за случая. На 31 този месец ще го видя в СГС", допълни тя.

По данни на прокуратурата първо е станало ясно кои са двамата похитители, а чак след това се е стигнало до имената на жертвите, чиито тела бяха открити преди 11 дни, разчленени в бидони в язовира край Негован.

***

Политическата битка за столицата започна

Месец преди началото на предизборната кампания, политическата битка за София започна. Кметското място в столицата нажежи страстите между лидерите на ГЕРБ и БСП.

Бойко Борисов призова БСП да излязат със свой кандидат, за да се борят с ГЕРБ на местния вот. Корнелия Нинова контрира с: „пилците се броят наесен“.

ГЕРБ и СДС подписаха споразумение и тръгнаха заедно към изборите за 27 октомври. Десницата ще подкрепи кандидатите на ГЕРБ в големите градове. В по-малките СДС ще издигне свои лица, с подкрепата на ГЕРБ. Същевременно общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера заяви пред ТОПНОВИНИ, че са възможни техни обединения с десни партии като визираше възможността за подкрепа за София.

Ако колегите от ляво искат да водят политическа битка с нас, е редно да си издигнат кандидат за кмет на София”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира, че очаква подли избори в столицата заради практиката на левицата да се прилепва към някой кандидат. Ако кандидатът бил успешен казвали, че е техен, а ако не е - бягали от него като дявол от тамян. Борисов беше категоричен, че на направеното от ГЕРБ, БСП отговаря с популизъм и опит да се излъжат хората, че ще има промяна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че Бойко Борисов изглежда нервен и звучи обречен за изборите в София. На призива му левицата да издигне свой кандидат, тя отговори: „Да си запази силите. Пилците се броят наесен, както е казал народът. Доста тича след вятъра“. Нинова посочи, че подобни упреци от Борисов е имало и преди, но не са му свършили работа в „едни други избори“

На пленум на 3 септември БСП ще одобри първите си 100 кандидати за кметове, както и платформата за изборите. Корнелия Нинова не отговори на въпроса Мая Манолова ли ще подкрепи левицата. А на 29 август омбудсманът изпрати отчет на дейността си до медиите, което може да се тълкува като ясен знак дни преди да обяви кандидатурата си за столичен кмет.

Въпреки заявката за обединение на силите на ГЕРБ и БСП за вота през октомври, не стана ясно дали Йорданка Фандъкова ще се кандидатира. Тя обяви, че все още не е взела решение дали ще участва в изборите. Фандъкова подчерта, че не се притеснява от резултатите от социологическите проучвания.

Мая Манолова посочи, че има по-сериозни проблеми от това да коментира думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за изборите в София.

Темата кой ще бъде новият градоначалник на София влезе и в сондаж на „Галъп интернешънъл“. Според моментите данни при хипотетичен балотаж Манолова ще спечели срещу Фандъкова с 48 на 40%. На втори тур сегашният кмет ще получи подкрепа от симпатизантите на ГЕРБ, а омбудсманът- от тези на БСП. 56% от столичаните обаче казват, че искат София да има нов кмет.

В края на работната седмица настоящият кмет Фандъкова обяви, че през следващата седмица ще заяви решението си ще участва ли в кметската надпревара. Какво ще се случи предстои да разберем.

***

Действия на правителството срещу засегнатите от африканската чума

Министерски съвет отпусна 28 млн. лв. трансфер към МЗХГ за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за  борба с африканската чума по свинете, на БАБХ, съобщи земеделският министър.

Тя подчерта, че всички мерки, които прилагат ветеринарните власти, са съгласно стратегията за борба с африканската чума от 2015 г. на ЕС.

„Тези средства са част от общо прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро, които са поискани от ЕК на 14 август. Около 75% от тях ще бъдат съфинансирани от ЕК“.

Изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопанство започва след 1 септември 2019 г.

Средствата ще бъдат изплащани за компенсации на засегнатите животни, за разходите за дезинфекция, за унищожените суровини и др.

„Към 28 август са регистрирани 33 огнища на африканска чума при домашните свине. В последните две седмици нямаме нито едно регистрирано огнище при домашните свине. За целия август има регистрирани 5 огнища. За сравнение, през юли имаше 28 огнища. Тенденцията е на рязък спад и се надяваме тя да продължи“, обясни земеделският министър.

До момента има регистрирани 52 случая на африканска чума при дивите свине. „Във връзка с тях са обявени общо 43 инфектирани зони в 10 области. Има изготвен план за годината за депопулиране“, обясни Танева и допълни, че до момента близо 2000 диви свине са убити от ловци.

Помощна комисия на ЕК бе на терен в Северна България за проверка и ревизиране на мерките за борба с африканската чума. Министър Танева обяви, че ще се съобразят с всички препоръки, които получат.

Танева съобщи, че тече подготвката на 14-тата годишна експертна среща на тема АЧС, като европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис е потвърдил участието си в нейното откриване. Очаква се да присъстват и петима министри от Европа и експерти по темата.

По отношение на подпомагането на личните стопанства в размер на 300 лв. за дезинфекция, Танева посочи, че за това ще бъдат отделени 1 млн. лв.

 ***

НАП ще плаща по-малка глоба от предполагаемата заради хакерската атака

Наложената на НАП глоба от 5,1 милиона лева заради теча на лични данни има елемент на бутафория и съмнителен ефект. Това заяви адвокат Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет".

“На практика държавата глобява сама себе си. Това е една наистина нова практика. Досега не сме наблюдавали подобен феномен, толкова съществена като размери глоба, наложена в рамките на публичния сектор“, отбеляза още тя.

 “В България обичайно не се налагат санкции на публични органи - от един публичен орган, на друг публичен орган. Има много ограничени ситуации, в които това се е случвало.

Според нея от една страна глобата може би е твърде ниска спрямо нарушението на сигурността на данните, но от друга налагането на санкции в публичния сектор не дава ефективни резултати.

„За мен лично има един елемент на бутафория в това, защото, налагайки санкция на една институция, която е разпоредител с бюджетни средства, на практика се взимат средства от бюджета“.

Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу НАП от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), бе оспорен в законовия 3-дневен срок.

Наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство.

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от НАП.

Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта. 

***

Защо подаде оставка шефът на Софийския затвор?

Началникът на Софийския затвор Десислав Трайков  депозира заявление до министъра на правосъдието да го освободи от длъжност. От министерството съобщиха за ТОПНОВИНИ, че оставката му все още не е приета от Данаил Кирилов.

В четвъртък, бившият вътрешен министър Румен Петков изрази мнение, че премиерът би трябвало да уволни Трайков заради случая с Будимир Куйович. Наркотрафикантът беше задържан преди дни при пътна проверкав автомобил на магистрала „Тракия” по време на отпуск, с фалшива книжка.

„Твоето разбиране за наркотрафиканти, производители на синтетична дрога, ползватели на фалшиви документи съвпада ли с това на Деската? Или той вече е генерален консул някъде? Ще те питам всеки ден, докато не кажеш: „Обичам наркопроизводителите, задължен съм на наркопроизводителите или уволнявам хората, които толерират наркопроизводителите и „наркодистрибуторите.“ Това се посочваше в позиция на лидера на АБВ Румен Петков във връзка с искането му в четвъртък до обяд премиерът Бойко Борисов да уволни началника на Централния софийски затвор Десислав Трайков.

На брифинг Десислав Трайков заяви, че няма идея откъде и как Румен Петков по един или друг начин е опетнил името му. „Това поведение не е характерно за политик от подобен ранг“, каза Трайков.

„Нито аз съм му сменял режима от строг на общ, нито с моя заповед е прекатегоризиран в общежитие от открит тип“, каза Десислав Трайков. Той заяви, че се е почувствал лично засегнат, семейството му също.

Сегашният началникът на затвора в София обяви, че спокойно застава зад всички думи и дела, които е свършил за 19-годишната си история като служител в системата. „Притеснен съм от атаката срещу мен“, заяви още той.

След подадената оставка Румен Петков изрази удовлетворение от отстраняването на директора.

„Единствено ние от АБВ настояхме този човек да бъде отстранен поради неадекватното си отношение към един закоравял престъпник, производител и трафикант на наркотици, човек, за когото ползването на фалшиви документи е въпрос на необходимост. Отстраняването му е знак, че могат да се решават нещата в правилната посока“, каза Петков.

Той заяви, че АБВ ще продължава да следи за правоохраната и правораздаването и ще търси отговорност от всички държавни служители, които с действията си подкопават усещането за сигурност и справедливост и работят против държавния и обществения интерес.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама