„Галъп“: Манолова печели при балотаж с Фандъкова на местния вот

11:32, 27 авг 19 25 2799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мая Манолова печели повече подкрепа в хипотетичен сблъсък с Йорданка Фандъкова за кметския пост в София. Това показват данните на „Галъп интернешънъл“ от сондаж сред пълнолетното население на Столичната община.

Ако двете стигнат до балотаж на местния вот, 48% ще гласуват за Манолова, а 40% за Фандъкова. Така разликата между двете според данните на този етап са само десетки хиляди гласове.

Политолози очакват Мая Манолова да се кандидатира за кмет на София

На втори тур сегашният кмет ще получи подкрепа от симпатизантите на ГЕРБ, а омбудсманът- от тези на БСП. Привържениците на „Демократична България“ са разделени, а при тези на „Обединени патриоти“  има лек превес в полза на Манолова. На нейна страна са дистанцираните от политическия процес.

Половината от интервюираните са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата, 37% не са, 13% не могат да преценят. Най- недоволни от кмета са привържениците на „Демократична България“.

Общото желание за промяна в София е високо. 56% казват „София да има нов кмет“, а 29% – да остане същият кмет. Останалите се колебаят.

Сондажът тества и нагласите за гласуване за общински съвет. От твърдо решените да гласуват 24% подкрепят ГЕРБ, 18% БСП, 10% ДБ, 6% ВМРО. Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%.

Столичани изтъкват като основни проблеми: лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух. Радват се на метрото, на големите зелени площи и на икономическото развитие на града.

46% смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че градът се развива по-скоро добре или много добре.

Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 10 хиляди души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама