Денят накратко - 29 август

19:01, 29 авг 19 25 2350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Каква е глобата за теча на данни при пробива в НАП, застрашено ли е бъдещето на сънародниците ни в Лондон при евентуален Brexit без сделка, обвиниха служители на БАБХ-Бургас за взимане на подкуп, премиерът Бойко Борисов посрещна бъдещия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен в Министерски съвет и още:

***

Повдигнаха обвинения на двамата задържани за тежкото убийството в Негован

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Георги Нанчев и Пламен Шляпашки за извършено от тях предумишлено двойно убийство. Двамата извършители са привлечени към наказателна отговорност затова, че на 14.07.2019г. в гр. София, в съучастие извършили умишлено убийство с огнестрелно оръжие повече от едно лице – Йордан Атанасов и Марияна Атанасова. Деянието е извършено предумишлено, като преди това те са взели решение за начина и средствата за извършването му. Мотивът им е бил да придобият парични средства и бижута,  собственост на жетвите.

 

***

Бойко Борисов посрещна бъдещия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен в Министерски съвет

Премиерът отбеляза, че новият председател на ЕК е много скъп и важен гост на България. Борисов спомена, че много хора от региона са отишли да работят на Запад. "С една дума- Западът е длъжен да инвестира много пари, за да повишим квалификацията и конкурентноспособността на Централна и Източна Европа, и Балканите", отбеляза министър- председателят. Урсула фон дер Лайен коментира, че с нетърпение очаква да работи с премиера Бойко Борисов и с българския еврокомисар оттук нататък. Тя подчерта, че ЕС е изправен пред огромни предизвикателства, като дигитализацията, демографските промени, сигурността и промените в климата. Бъдещия председател на ЕК изтъкна, че ЕС стои 100% зад България за справянето с миграцията и разчита на нея за действия и информация.

 

***

5,1 млн. лв. е глобата за НАП заради теча на данни

Противно на очакванията за глоба, възлизаща на 20 млн. лева, отредената сума за пробива в сигурността в системата на НАП, е 5,1 млн лв. От приходната агенция съобщиха, че актът е оборен в тридневен срок. Наказателното постановление на комисията също ще бъде обжалвано в съда. Главният мотив за оспорването на акта е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия,  представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.

„Глобата няма да се отрази на бюджета. Ще се отрази на съдбата на терористите, които атакуваха системата на НАП“, заяви преди дни финансовият министър Владислав Горанов. Ако от НАП предприемат съдебни действия срещу извършителите, финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към тях.

 

***

Омбудсманът организира дискусия за Брекзит по проблемите на българите във Великобритания

Мая Манолова проведе среща по повод тревогите на наши сънародници във връзка с евентуален Brexit без сделка. „Основните предизвикателства според българите, които ме сезираха, са свързани с придобиването на новия им имиграционен статут след Брекзит и затруднената социална интеграция”, заяви Манолова. На срещата в институцията на омбудсмана бяха поканени българските евродепутати, представители на министерствата на външните и вътрешните работи, на труда и социалната политика, на здравеопазването и правосъдието, Държавната агенция за българите в чужбина, Комисията за защита от дискриминация, посолството на Великобритания у нас, посолството на България в Обединеното кралство, Представителството на ЕК в България. 122 199 граждани са потърсили съдействие от омбудсмана на България Мая Манолова за близо 4-годишен период. Общественият защитник публикува информация за дейността на институцията и финансов отчет за разходваните публични средства.

 

***

Кандидатът на "Демократична България" представи програмата "Зелена и чиста столица"

На среща със столичани кандидатът на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов представи програма „Зелена и чиста София“. Основните му приоритети са чист въздух, чисти улици и зелени пространства. За изпълнението им ще се въведат мерки като забрана за отопление чрез изгаряне с отпадъци, въглища и мокри дърва. Игнатов обяви, че ще работи за спасяване и развитие на „Топлофикация София“.  Той обещава трайно и ефективно разрешаване на проблема с бездомните кучета, опазване на планините около София и ефективно управление на отпадъците.

 

***

Петима служители на БАБХ са с обвинения за получаване на подкупи

Сред тях е и директорът, на когото е повдигнато обвинение като ръководител на престъпната им група.150 хил. лева е определената парична гаранция на директора, а по 75 хил. лева са гаранциите на останалите, съобщиха от спецпрокуратурата. Служители са задържани на 28 август в Бургас, Несебър и Поморие. Групата е действала от началото на 2016 г. Обвинените системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област и спирали реални такива, за да получат подкупи. Между 400 и 900 лева получавали обвинените за изготвяне на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“. При претърсванията в жилищата на обвинените и в служебни помещения са намерени 25 хил. лева в различни валути. Има и документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпната дейност на групата.

 

***

В изборите за местна власт секции в чужбина няма да се разкриват

Това стана ясно от брифинг на Централната избирателна комисия. На пресконференцията Таня Цанева и Александър Андреев обявиха и възнаграждението за председател в секционна избирателна комисия, което ще е 100 лв, за зам.- председател и секретар се полагат 90 лв., а за останалите членове – 80 лв. Ако тези лица са участвали в обучението, получават допълнително по 10 лв. Медийни пакети не се предоставят в изборите за местна власт, което не освобождава доставчиците на медийни услуги в 40-дневен срок преди изборния ден да подадат тарифите и условията. 

 

***

Издирваният Иван Йорданов изчезнал след тайно парти в гората край Варна

В петък и събота изоставено военно поделение край село Любен Каравелово се превръща в сцена на таен техно фестивал. Участниците искат да са далеч от цивилизацията, но близо до природата и хаус музиката. 
По свидетелски показания са били около 150 души, целият район е бил пълен с каравани, кемпери, коли, импровизирана сцена с висока озвучителна техника, обясни гванен инспектор Пламен Големанов – началник сектор „Издирване” в МВР – Варна.  

 

***

20-годишният син на шефа на НАП Пловдив прегази и уби пенсионерка

Ивайло Найденов карал лекия си автомобил, когато блъснал 78-годишната пешеходка на пътното платно. След инцидента е избягал и се е укрил от полицията, но камери в района са го издали. Още снощи е задържан за 24 часа. Днес в болница жената е починала от раните си. От полицията съобщиха, че това не е първото провинение на Ивайло Найденов. За двегодишния си стаж като шофьор има 18 нарушения на пътя.

 

*** 

Пожарът край сливенските села е овладян

Към момента пожарът край сливенските села Еленово, Сокол и Радево е локализиран.Това каза на брифинг директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той изказа благодарност към екипите и поясни, че се доизгасяват отделни огнища. В борбата с огнената стихия само днес са участвали 8 пожарни екипа, 20 служители на горското стопанство, верижна техника. Вчера помощ на наземните екипи бе оказана и от хеликоптер на ВВС. Стихията е засегнала площ от около 1500 дка борова и широколистна гора и лесонепригодни площи, както и 700 дка обработваеми полски масиви.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама