Политолози очакват Мая Манолова да се кандидатира за кмет на София

22:07, 21 авг 19 / Политика 25 3468 Topnovini
1

БСП е длъжна да подкрепи, охотно или неохотно, Мая Манолова. Това заяви в ефира на БНР политологът Огнян Минчев по повод предстоящите местни избори през есента и евентуална кандидатура на омбудсмана Мая Манолова за кмет на София.

Според Минчев, ако БСП издигне собствен кандидат за поста, това няма да се погледне с добро око от избирателите на червените, защото това би означавало дърпане на електорат от Манолова.

"По-скоро очаквам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, но ще държи това в тайна до септември. Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение, от който ще и бъде трудно да се върне назад - да каже, че няма да се кандидатира, а ако го направи, ще загуби позиции", коментира още той.

Отново в ефира на БНР социологът Юрий Асланов се съгласи напълно с мнението на Минчев, като добави, че битката за София се очертава да бъде интересна, защото има "неслаби играчи".

"Най-логично е БСП да подкрепи Мая Манолова", категоричен е и Асланов.

Огнян Минчев заяви, че десните няма да подкрепят Манолова на евентуален балотаж в столицата, а ще призоват да се гласува по съвест.

"За десните ГЕРБ е най-значимият противник", заключи политологът.

Относно изненадата - номинацията на арх. Борислав Игнатов от "Демократична България", Минчев коментира, че партията е силна в София, но само по себе си това няма да доведе до успех на изборите.

"Той сам трябва да припознае себе си като човек, който може да натрупа политическо доверие, засега не се е реализирал политически, поне не познаваме негова политическа реализация в България и в София", изтъкна експертът.

Според него по-разумно е щяло да бъде усилията на десните в София са обединени около един кандидат, а не да се разделят между номинациите на "Спаси София" и на "Демократична България".

Юрий Асланов пък е убеден, че "Демократична България“ няма потенциал да изведе своя кандидат до балотаж в надпреварата за столицата.

"Ако ГЕРБ изгуби София, Пловдив или ключови градове в страната, ще покаже политическо отстъпление и ще мотивира противниците им да искат бързи предсрочни избори", каза от своя страна Огнян Минчев за последствията от евентулни загуби на ГЕРБ в големите градове.

Той коментира и появилите се снимки на Цветан Цветанов с Валери Симеонов на събора в Жеравна.

По думите му за Валери Симеонов е много важно да се заяви и да докаже, че неговата партия има място във властта, тъй като ВМРО иска да покаже, че е водещата партия в коалицията "Обединени патриоти".

"От тази гледна точка Симеонов може да разговаря и с г-н Цветанов, може да заема критична позиция спрямо ГЕРБ", изтъкна Огнян Минчев.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 211 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.