Гърция няма да помага на иранския танкер по пътя му към Сирия

16:50, 21 авг 19 / Свят 25 1524 Topnovini
1

Гърция няма да предостави помощ за доставяне на петрол на Сирия на иранския танкер, който сега плава в източна посока в Средиземно море. Това изтъкна заместник-министърът на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис. "Изпратихме ясно послание, че в никакъв случай не бихме искали да улесним пренасянето на този петрол до Сирия", коментира той, предаде БГНЕС.

Танкерът "Adrian Darya 1", който беше освободен след задържането му в Гибралтар и беше преименуван от "Grace 1", превозва 2 млн. барела суров петрол. Към момента се намира в района на гръцкото пристанище Каламата.

Иранският танкер "Grace 1" напусна Гибралтар

САЩ искат танкерът да бъде задържан, защото според тях корабът има връзки с Революционната гвардия на Иран, която те определиха за терористична организация. Вашингтон призова Гърция да се въздържа от каквато и да е помощ, докато кипърски дипломатически източник заяви, че подобно послание е било изпратено и до Кипър.

Полуофициалната иранска новинарска агенция ILNA съобщи по-рано, че "Adrian Darya 1" понастоящем бил отдаден под наем на иранска корабоплавателна компания, като е собственост на Русия.

Варвициотис заяви, че Гърция не разполагала с пристанищни съоръжения, които биха могли да приемат такъв голям кораб, но не отхвърли възможността, че той би могъл да хвърли котва в гръцки териториални води.

САЩ издадоха заповед за задържане на иранския танкер "Грейс 1"

Гръцкият представител допълни, че САЩ били във връзка с Гърция по този въпрос. Запитан какво ще се случи, ако корабът навлезе в гръцките териториални води и хвърли котва, той отбеляза: "В такъв случай ще видим какво ще се случи."

Варвициотис заяви, че иранското правителство не се е свързвало с гръцките власти. Той посочи, че товарът би могъл да бъде разтоварен в рафинерия, но "очевидно не" на територията на Европейския съюз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 233 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.