Иранският танкер "Grace 1" напусна Гибралтар

06:53, 19 авг 19 / Свят 25 1232 Topnovini
1
2
3

Иранският танкер, който беше задържан в Гибралтар по подозрение, че превозва за Сирия петрол за 130 милиона долара, е потеглил тази нощ на път, след като беше освободен от гибралтарските власти.

По данни от службата за проследяване на корабния трафик танкерът под ирански флаг се е задвижил малко преди полунощ местно време в югоизточна посока през тясната ивица международни води между южния връх на Иберийския полуостров и Мароко, предаде БТА.

Танкер е отплавал с ново име - „Адриан Даря”, по искане на собственика на кораба.

САЩ издадоха заповед за задържане на иранския танкер "Грейс 1"

Гибралтарските власти освободиха кораба въпреки искането на САЩ, които издадоха заповед за задържането му. Правителството в британската територия се аргументира, че наложените от Вашингтон санкции срещу Иран нямат законови съответствия в Обединеното кралство, нито в другите държави от Евросъюза.

В Иран нарекоха освобождаването на танкера победа на дипломацията и провал на политиката на Белия дом, припомня БГНЕС.

На 4 юли властите на Британски Гибралтар заподозряха иранския танкер „Grace 1” в нарушение на санкциите на ЕС срещу Сирия. Като част от разследването полицията задържа капитана, старши помощника на танкера и двама други членове на екипажа.

Иран: Опитът на САЩ за „пиратство“ се провали

В събота американски съд издаде заповед за задържане на „Grace 1”, който властите на Гибралтар преди това бяха освободили. Според Министерството на правосъдието на САЩ съдът на Окръг Колумбия е постановил, че петролният танкер с целия нефт на борда подлежат на конфискация във връзка с нарушение на редица американски закони.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 216 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.