Популярните ленени семена може да са опасни за здравето

19:25, 18 авг 19 25 2770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Използването в храната на ленени семена може да доведе до отравяне с цианид, твърдият учени от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), за което съобщава Daily Mail.

Ленените семена са богати на целулоза, мастните киселини омега-3 и микроелементи. Производителите на храни често ги добавят в каши, йогурти, сухи закуски.

Но ленените семена съдържат органичното съединение амигдалин (цианогенен гликозид), който изработва газообразен цианид, отбелязва се в доклад на EFSA.

Според учените само една трета чаена лъжичка от смлени семена може да бъде опасна за едно здраво бебе. На възрастния човек са достатъчни три чаени лъжички, за да повиши риска от отравяне с цианида. Първите признаци на такова заболяване са главоболието, епизодично сърцебиене и проблеми с дишането. В някои случаи отравянето може да има и смъртоносен изход. Специалистите на EFSA са изяснили, че в смлян вид ленените семена отделян много повече вредни вещества.

Все пак в доклада се отбелязва, че в него са застъпени най-лошите варианти . Но така или иначе, той предупреждава, че не бива да се изключва рискът от смляните ленени семена за младите възрастови групи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама