Денят накратко - 15 август

19:00, 15 авг 19 25 1760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете как продължава сагата с африканската чума, кой е новият кандидат за кмет на София, какво причини аварийното кацане на четири самолета в различни точки на света и какви са последните промени в учебниците по история за 10. клас.

***

Вдигнаха блокадата край Крушаре. Пътят Сливен – Ямбол вече е отворен за движение след двуседмичната блокада на протестиращите срещу мерките за африканската чума. Паралелно с това нов случай на болестта беше регистриран в Кресна. Заразено животно е било намерено в река Струма край града. Собствениците на прасета имат срок до понеделник да ги изколят. Междувременно в Северна Македония започна извънреден отстрел на диви свине, след като държавата поиска от ловците да намалят популацията им като превантивна мярка на риска от пренасяне на чумата.

***

Партиите продължават да утвърждават кандидатите си за кметове на местните избори през есента. ГЕРБ номинира за кмет на Пловдив Здравко Димитров, на Русе – Диана Иванова, а на Хасково – Станислав Дечев. Кандидатът на БСП за кмет на Белене е Момчил Спасов. А "Демократична България" издига арх. Борислав Игнатов за кмет на София.

***

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе промени в Закона за съсловните организации през следващата седмица. Именно това беше тема на срещата на обществения защитник с представители на протестиращите медицински сестри. Основните промени, които се предлагат са: възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуваш, задължителност на членството и критерии за представителност на тези съсловни организации.

***

Християнската църква чества празника Успение Богородично. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло. По традиция на този ден българският патриарх Неофит отслужи празнична литургия в Троянския манастир, където се събраха хиляди миряни, за да се поклонят пред чудотворната икона на Св. Богородица. Любопитно е, че именно на този голям християнски празник в небето над България се образува голям облачен кръст.

***

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев одобри последните корекции в учебниците по история за 10. клас, които през юни предизвикаха спорове относно представянето на комунистическия режим. В новите си варианти те ще съдържат извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Вместо един урок от 1944 до 1989 година, както беше досега, в тях тоталитарният режим е представен в самостоятелен раздел в няколко урока.

***

При над 80% от проверките на НАП по Черноморието не са открити нарушения. Делът на нарушенията трайно намалява до 640. Издадените заповеди за запечатване на обекти са 119. Най-често срещаното нарушение е несъответствието на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство, следвано от неиздаване на касова бележка.

***

Втори инцидент стана в столичното метро в рамките на по-малко от 24 часа. След като вчера мъж изпусна пистолета си и произведе изстрел на метростанция "Сердика", днес причина за предизвикване на паника стана едно хлапе. То изпуснало зарче на релсите на метростанция "Сердика II" и без да се замисля за опасността, скочило от перона, зa да си го вземе. Няма пострадали.

***

Четири самолета кацнаха аварийно в различни точки на света. Самолет с повече от 200 души на борда, сред които и деца, кацна аварийно в царевична нива близо до Москва, след като в един от двигателите му попадна чайка. Пиян мъж, опитал се да щурмува пилотската кабина, пък стана причина за принудително преобръщане във въздуха и кацане на самолет на норвежкото летище в Ставангер. А други два самолета кацнаха аварийно на летище „Шопен” във Варшава – единият заради неработещ двигател, а другият заради поява на пушек в пилотската кабина.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама