МОН: Новите варианти на учебниците по история отговарят на духа на новата учебна програма

13:34, 15 авг 19 / Политика 25 2116 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички учебници по история за 10-и клас ще съдържат извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, съобщи БНР.

Образователният министър Красимир Вълчев е одобрил последните корекции в  учебниците, които през юни предизвикаха спорове относно представянето на режима.

От просветното министерство коментираха, че новите варианти на петте учебника по история отговарят на духа на новата учебна програма и в тях има ясно изразено отношение към комунистическия режим.

Цветанов: Приветствам промените в раздела за комунистическия режим в учебниците по история за 10. клас

Вместо един урок от 1944 до 1989 година, както беше досега, в новите учебници тоталитарният режим е представен в самостоятелен раздел в няколко урока.

Скандалът с отразяването на тоталитарния режим избухна през юни, когато историци от фондация "История и памет" посочиха в петиция, че са “категорично несъгласни с опитите за премълчаване на ключови факти и събития от българската история с тоталитарният период и манипулативното подвеждащо или тенденциозното им представяне в новите учебници по история“.

Няколко дни по-късно просветният министър Красимир Вълчев заяви, че няма да одобри новите учебници, ако издателствата не направят в тях промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама