Денят накратко - 13 август

19:00, 13 авг 19 25 2014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете къде откриха ново огнище на африканска чума, какви са пораженията от пожарите обхванали Югоизточна Европа и коя партия обяви, кога ще е в пълна готовност за местните избори.

***

Потвърдиха африканска чума и в софийското село Желява. Това съобщи д-р Димитър Рачев, от ОДБХ-София област. Според изпълняваните мерки от Българската агенция по безопасност на храните следва в 20-километровата зона всички прасета да бъдат умъртвени. Очаква се издаването на заповед за сформиране на комисия и започване на обходи за констатиране на наличие на живи прасета, които ще бъдат принудително умъртвени и загробени.

***

Пожари избухнаха на територията на България, Гърция и Турция. Две денонощия продължава борбата с пожара, който възникна между хасковските села Брягово, Любеново и Родопи. Огънят обхвана площ от 8 000 декара, от които 4000 са гора.  Продължават действията и по овладяването на огнената стихия в село Шишманци край Раковски, където втори ден гори базата на завод за преработване на отпадъци.

Мащабни горски пожари избухнаха и на гръцките острови Самотраки, Тасос и Евбея.

На гръцкия остров Самотраки хиляди туристи, сред които и наши сънародници, останаха в огнен капан заради проблем с фериботния транспорт. От МВнР съобщиха, че няма опасност за българите, блокирани на острова, а Гърция подсигури безплатна храна и нощувка на 1500 туристи.

Пожар обхвана и най-богатия на гори остров в Гърция - Тасос. В борбата със стихията бяха изпратени 56 пожарникари и 25 пожарни коли, както и два самолета и един хеликоптер.

С огнената стихия на остров Евбея се бореха 80 пожарникари с 39 пожарни, четири самолета и два хеликоптера. Димът от пожара достигна чак до Атина,   Тридесет души бяха приети в болница след горски пожар, който избухна на турския остров Мармара. 

***

От БСП обявиха, че до 10 септември ще са в пълна готовност с кандидатите за местните избори. Също така
от БСП призоваха дебатите за Бюджет 2020 да започнат сега. Като мотив лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи данните на Националната статистика и БНБ за увеличаването на неравенствата в доходите у нас, както и опасността броят на общините с достъп до програмата ,,Региони в растеж" да бъде намален. От БСП очакват проектобюджета да бъде на принципа "копи-пейст", тоест същият от миналата година.

***

"Еврохолд" внесе документите в Комисията за защита на конкуренцията след придобиването на дружествата на чешката енергийна компания ЧЕЗ в България. Сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ беше подписана на 20 юни. Освен от антимонополния орган тя трябва да бъде одобрена и от Комисията за енергийно и водно регулиране.

***

Откриха нитрати и магнезий над допустимото във водата в четири плевенски села. Изследвани са общо 11 водни проби, от които пет не са отговорили на изискванията за качество на водата, предназначена за питейнобитови цели, уточниха от РЗИ. 

Магнезий над допустимото е открит в две проби от село Одърне и в една от село Асеновци. Нитрати над нормата са намерени в селата Каменец и Борислав. В Борислав е установено и наличие на магнезий над допустимото.

***

Турските власти на ГКПП "Капъкуле" на границата с България подготвят мерки за бързото преминаване, без натрупване на опашки, на масово завръщащите се от ваканция в Турция гастарбайтери в европейските страни. 

***

 Улично куче нахапа жестоко 6-годишно момче в Дупница. Млад мъж се е опитал да спаси детето, но вместо това той също е пострадал и е с разкъсна рана на крака. Детето е докарано и настанено в „Пирогов“. 

***

Четири дни след ядрената експлозия, при която загинаха най-малко петима души в Русия, власти признаха, че инцидентът е свързан с изпитания на нови оръжия. Министерството на отбраната каза, че радиацията в района на аварията е нормална, но пик в радиационния фон в най-близкия град подсказва, че вероятно става дума за крилата ракета с ядрено гориво.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама