Обособяват паркинг на "Капъкуле" за чакащите да преминат турски гастарбайтери

16:30, 13 авг 19 / Общество 25 1092 Topnovini
1

Турските власти на ГКПП "Капъкуле" на границата с България подготвят мерки за бързото преминаване, без натрупване на опашки, на масово завръщащите се от ваканция в Турция гастарбайтери в европейските страни, предава "24 часа".

В рамките на системата, разработена от Министерството на търговията, Агенцията за турските граждани в чужбина и роднинските общности, с нареждане на валията на Одрин Екрем Джаналп за пръв път тази година край "Капъкуле" ще бъде обособен паркинг, на който се предвижда колите и пътниците да изчакват за влизане на граничния пункт.

По информация на Анадолската агенция, паркингът ще бъде върху площ от около 45 декара с капацитет 1750 коли. Пътуващите ще получават номера на влизане в парка и ще изчакват, почивайки си, да преминат на митницата. От екрани, поставени на мястото, те ще получават информация за реда си за преминаване на митницата, съобщава Анадолската агенция.

Съоръжението разполага с тоалетни, места за почивка, телевизори, безплатен интернет, а също и с детска площадка.

Туна Тургай, помощник министър на търговията посочи, че след свещения празник Курбан Байрам, който приключва на 14 август, се очаква интензивен поток от завръщащи се в европейските страни след ваканция в Турция турски граждани. Основният поток минава през "Капъкуле" - вратата на Турция през България към Европа.

"Приключихме приготовленията за безпроблемното и недълго чакане на границата на нашите граждани. Проведохме разговори с българските власти на Капитан Андреево, за да сведем до минимум времето за преминаване, а именно около 350 коли на час, за което ни обещаха,че ще се постараят. Целта е да облекчаваме както обикновените пътници, така и шофьорите на товарните автомобили, които се оплакват от дългите престои на митниците", каза турският представител.

Според турските източници, в края на тази седмица предстои интензивен поток от пътници и коли на границите към България, който се очаква да продължи около три седмици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани