Защо акулите не се разболяват от рак

11:20, 12 авг 19 / Любопитно 25 1888 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ракът е една от най-разпространените, коварни и страшни болести на XXI век. Според Световната Здравна Организация ракът е втората причина за смъртността в света. През 2015 година от онкологични заболявания са починали 8.8 млн. души, т.е. всеки шести смъртен случай.

Болестта е много разпространена не само сред хората, но и сред много от животните. Акулите обаче практически са недосегаеми за страшните мутации на рака. Причината да не могат да се разболеят от рак е, че притежават изключителна силна имунна система, която ги предпазва не само от рак, но и от повечето други познати болести.

Разликата между имунната система на акулите и човешката е, че тяхната има две допълнителни имунни структури. Едната е органът на Лайдиг, който се намира зад хранопровода, а другата е т.нар. епигонален орган, който е разположен зад бъбреците.

 

Според редица учени именно тези две структури, които допълнително подсилват имунната система, са основната причина тези морски обитатели не само да не се разболяват от рак, а и да оцеляват вече над 400 хил. години на Земята.

Непрекъснато се правят изследвания, с които се цели да се докаже дали антителата, открити в хрущяла на акулите, могат да ни помогнат да се справим с рака, пише BBC.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама