Тридневен траур след стрелбите в САЩ

13:26, 05 авг 19 / Свят 25 1232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Часове след двете масовите стрелби в Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо, отнели живота на 30 души, президентът Доналд Тръмп заяви, че омразата няма място в Съединените щати. В страната беше обявен тридневен траур в почит към жертвите на стрелбите, съобщи bTV.

Мнозина от критиците на президента и особено съперниците му за Белия дом от Демократическата партия го обвиняват, че носи отговорност за поредните изблици на насилие. Според тях вината на Тръмп е в подкрепата му за притежаването на оръжия и антиимигрантските му изказвания.

„Имаме президент, който разпространява тази омраза, който подбужда към това насилие, който нарича мексиканските имигранти „изнасилвачи” и „престъпници”, който нарича търсещите убежище „животни” и „напаст”. Можеш да наречеш хлебарките напаст, можеш да използваш този израз в Третия Райх, но не очакваш да го чуеш в Съединените американски щати, в тази епоха”, коментира кандидатът за президент от Демократическата партия Бето О’Рурк.

„Направихме много повече от администрациите досега, но за това не се говори. Може би трябва да направим още повече. И в двата случая става дума за психична болест. Това наистина са хора, които са сериозно психически болни, посочи президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Федералните власти разглеждат стрелбата в Тексас като случай на „вътрешен тероризъм”.

21-годишният мъж, открил стрелбата в търговски център в град Ел Пасо, беше задържан от полицията. Той написал подробно обяснение защо ще нападне латиноамериканци и колко вредни са те. Освен 20-те загинали, при стрелбата бяха ранени 26 души.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама