БАБХ потвърди нови огнища на чума в областите Монтана, Пловдив и Разград

19:30, 31 юли 19 25 2438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Монтана в лични стопанства (тип заден двор), в град Лом – 11 свине и в село Ковачица, община Лом – 7 свине, това съобщиха от Агенцията.

Дончев: Президентът подкрепя мерките, които сме взели за чумата

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София днес, 31 юли.

Пробовземането е извършено в рамките на засиления надзор, свързан с установения положителен случай на диво прасе в община Лом на 24 юли 2019 г.

Радев: Държавата трябва да демонстрира своята способност да се справи с африканската чума по свинете

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания. 

Установени са и нови случаи на Африканска чума при 2 диви прасета, отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив и намерени умрели 6 диви свине в ловно стопанство „Воден“, област Разград.

Това са първите случаи на АЧС в двете области.

Африканската чума - поява, развитие и мерки за справяне (Част III)

От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, както и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама