Дончев: Президентът подкрепя мерките, които сме взели за чумата

16:57, 31 юли 19 / Политика 25 1404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма възможна мярка, която да не е взета във връзка с африканската чума по свинете. Това каза вицепримиерът и председател на Централния епизоотичен съвет към министерски съвет Томислав Дончев след среща при президента, съобщава „Фокус“.

„Единствената мярка, която не е взета и я прилагат в други държави, е тотално унищожаване на всички прасета, които са отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред“, допълни той.

Радев: Държавата трябва да демонстрира своята способност да се справи с африканската чума по свинете

Дончев обясни, че е запознал президента Румен Радев с взетите мерки за чумата и с всичко, което се планира занапред.

„Това, което се прави, среща неговата подкрепа. Той счита, че действията ни са правилни“, каза още вицепремиерът.

Дончев заяви, че когато някой обикаля и казва, че няма чума, това е още един стимул хората, стопаните и кметовете на населените места да не съдействат на ветеринарните власти.

МВР ще следи за нерегламентиран превоз на животни по пътните артерии

Имаме комични случаи – прасета се крият в спални, нощем по горски пътеки и пътища се опитват да ги мигрират в съседното село. Така няма да стане. По този начин се пренася заразата“, каза още той.

Вицепремиерът допълни, че вярва на българските ветеринарни власти и смята, че всички мерки, които са взети, са правилни и адекватни„Те са и научнообосновани. Всички учени са препоръчали тези мерки. Осигурена е необходимата степен на междуинституционално взаимодействие“, допълни Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама