Африканската чума - поява, развитие и мерки за справяне (Част III)

14:58, 31 юли 19 25 Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с разпространението на африканска чума по свинете на територията на България ТОПНОВИНИ публикува поредица от научни информации, свързани със заболяването. Ще представим на читателите си примери, преведени от руски език, които проследяват появата и разпространението на чумата от 1903г. до наши дни. Информацията е представена и под формата на филм, който може да гледате в края на всеки от публикуваните материали.

 

„Когато АЧС се пренася в Европа, повечето учени се занимаваха с класическата чума по свинете, не с африканската, и не се съгласиха с мен, че ще имаме големи неприятности. Още тогава предупреждавах, че вирусът ще еволюира със сигурност и представлява голяма опасност за Испания, и ако не направим нищо, това ще се превърне в проблем. И в крайна сметка днес имаме 8 страни от ЕС, неблагополучни за АЧС. В 8 страни към това се добавя увеличение на броя на дивите свине. Ние контролираме ситуацията на вътрешния пазар, но не много успешно се занимавахме с контрола на дивите животни и мисля, че това е голяма грешка.“

Русия многократно е предупреждавала Европейския съюз за заплахата от африканска чума по свинете. От момента, в който вирусът попадна в Грузия, това развитие на събитията изглеждаше неизбежно.

Учените от Федералния център за здравето на животните, подчинен на Ростселхознадзор, прогнозираха, че АЧС ще се пренесе към Европа в южната посока, през Украйна и Карпатите, както и към северното крайбрежие на Балтийско море. Така се случи. Вълната на епидемията обхванала почти всички балтийски страни и Източна Европа, а дивите свине са виновни за това.

Днес най-сериозният проблем, свързан с дивата свиня, е, че популацията на дивата свиня е нараснала драстично. В някои страни тя се е увеличила до 700 или 800 хиляди животни. Можете ли да си представите подобен скок в популацията? Дивата свиня е носител не само на АЧС, но и на други болести, като туберкулоза или болест на Ауески. Това се случва, защото ние не контролираме нейната популация. Голям брой животни са под закрилата на населението, което е против намаляването на броя на дивите свине.“

В резултат на това обширната популация от диви свине, наброяващи милиони индивиди, се е превърнала в естествен резервоар на вируса. Животът на инфекцията в Европа сега се поддържа без никакъв принос от кърлежи, домашни свине или хора. Въпреки факта, че днес европейците признават този проблем и започнаха да намаляват броя на дивите свине, африканската чума по свинете продължава да разширява географския си диапазон. Следващият удар болестта може да нанесе в страните от Западна Европа. Германия, Австрия и Франция са в голяма опасност.

„Прогнозата за разпространението на АЧС в Европа е неблагоприятна. Ако не предприемем мерки, рано или късно АЧС ще дойде в Испания, защото болестта се разпространява изключително бързо.“

Засега Испания е отделена от разрушителния вирус от две хиляди километра. Тук свиневъдството процъфтява. Страната се счита за най-големия производител на свинско месо в Европейския съюз след Германия, а по брой на поголовието изобщо няма равни в Европа.

Обемите на износа нарастват всяка година. Испания доставя свинско месо и световноизвестни деликатеси в 130 страни по света, но всички производители знаят, че щастието им може да свърши и много се страхуват от това.

„АЧС предизвиква голяма загриженост. Ние се борихме преди много години, през 80-те, така че имаме известен опит. Поради тази причина ние много добре знаем какви могат да бъдат последствията.“

Днес Карла Спинер оглавява една от традиционните свиневъдни компании в Испания. В малките му, но многобройни ферми се отглеждат 400 хиляди свине. Произвежданата продукция се продава на вътрешния пазар, изнася се в Южна и Източна Европа, Латинска Америка, САЩ и дори в Азия. Тайната на успеха на фирмата е в стриктно спазване на правилата за биобезопасност и използването на нови технологии, при това са разработени самостоятелно.

„Първата система е външната система за контрол. Ние инсталираме виртуални огради около фермата. Всеки посетител, служител, доставчик е под контрол. Благодарение на системата се знае кой е вътре или отвън. В същото време може да се проследят контактите между фермите, вече не е необходим дневник, мога да проследя всичко онлайн. Втората система е най-любопитна и се използва в голям брой страни с цел проследяване на вътрешното движение на персонала: дали правят всичко правилно, дали сменят дрехите си, дали вземат душ, дали са на това място.“

Допълнителните мерки за контрол в Испания се възприемат положително от всички. Тук нивото на отговорност сред работниците в индустрията е изключително високо.

„Вярвам, че биологичната безопасност се основава на три принципа. Първият е биоизолацията. Не трябва да позволявате на патогените да проникнат във фермата. Вторият е биоуправлението. Трябва да контролирате ситуацията, когато патогенът все пак е попаднал във фермата, а третият принцип е да се предотврати разпространението на патогена, ако той съществува в други ферми. Това са ключови принципи, които трябва да бъдат прилагани от всеки член на компанията, като се започне от техническия персонал и завърши с топ мениджърите във всички стопанства.“

За съжаление, в Русия за такова отношение към управлението на бизнеса засега може само да се мечтае. Резултатите от разследванията на причините за възникване на огнищата на АЧС в големите свинеферми са едни и същи всеки път. Ръководителите на такива стопанства, като правило, не считат, че чумата е нещо опасно, следователно, те са пренебрежителни и изключително икономично се отнасят към правилата за биозащита.

„Днес Русия се намира в ситуация, подобна на тази в Испания през 70-те и 80-те години. Икономиката се разраства, отглеждат се повече свине, производството се увеличава, а все повече продукция се изнася. Производителите са щастливи и не виждат проблеми в АЧС. Това се случва по три причини: първо, болестта не засяга хората, второ, не се изнася толкова много продукция, и третата причина - все още не е намерена формула, която да обедини всички в борбата срещу АЧС.

Победата над африканската чума по свинете е много мащабна и системна задача. Тя включва няколко важни компонента едновременно. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се повиши нивото на биологична безопасност на абсолютно всички свинеферми, кланици и преработвателни предприятия.

„Проблемът е, че вирусът винаги се връща. Той знае какво да прави и това се случва сутрин, през нощта, в неделя, на празници и ако не знаете как ще се държи вирусът и ако нямате модел за това как да го предотвратите, най-вероятно ще загубите в борбата срещу този вирус. Вирусът определено ще спечели. Затова е наложително да се приеме програма за борба с вируса, в която да бъде предписана надеждна биозащита на предприятията.“

Успоредно с това трябва да се работи с личните помощни стопанства. Най-често точно те стават източник на болестта и тук най-важното е да се елиминира напълно контактът на домашните свине с дивата природа, да не се развъждат в местообитанията на дивите свине и да се спазват правилата за биобезопасност. Много по-лесно е да се защити от вируса малка ферма, отколкото една огромна свинеферма.

„Може да имате райони, предназначени за развъждане на диви свине, но в никакъв случай не трябва да се занимавате с производство на продукция от свине. В същото време е необходимо да се намали броят на дивите свине в дивата природа.“

Намаляването на популацията от диви свине е третата стъпка в борбата срещу АЧС. И накрая, четвъртият и най-важен елемент е консолидацията на усилията между всички, които искат да запазят свиневъдството в страната.

„Трябва да се обединят властите, фермерите и хората, които познават болестта. Щом успеете с това, ще постигнете успех. Необходимо е всички да са готови да работят за пълното изкореняване на болестта. “

Но, решавайки вашите вътрешни проблеми, не трябва да се забравя за външните заплахи. В момента в Китай има огнища на африканска чума по свинете в близост до границите на страната ни. Небесната империя стана първата страна в Източна Азия, която почувства разрушителната сила на АЧС.

„Новината, че в Китай е регистрирана епидемия от африканска чума по свинете, е шок за нас, тъй като е известно, че в момента в Китай има около 500 милиона прасета. И това са официалните данни. Според неофициални данни животните повече. “

В началото на август 2018 г. новината, че екзотичният вирус достигна Китай, най-големият производител на свинско месо в света, абсолютно шокира всички.

Най-вероятно чумата е успяла да се пренесе в противоположния край на континента, благодарение на непрекъснатата търговия със страните от Европейския съюз. Полша, Румъния и Унгария, след избухването на АЧС на техните територии, продължиха да доставят продукция от свине в Китай, и сега никоя страна в света не може да се чувства в безопасност.

Ето защо петата стъпка към изкореняването на болестта е международно сътрудничество. Африканската чума по свинете не е проблем на една държава. Дори и да успеем със собствени усилия да победим АЧС в страната, винаги ще има риск от повторното й пренасяне от неблагополучни територии.