Собственик на заразен свинекомплекс: Комплексна е отговорността за разпространението на чумата

18:30, 31 юли 19 25 1329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във вторник зараза с африканска чума при пет от прасетата в най-големия свинекомлекс във Великотърновско беше установена от частна лаборатория в Русе, а днес резултатите бяха окончателно потвърдени от Агенцията по безопасност на храните, съобщи БГНЕС.

Положителна е пробата за африканска чума в село Българско Сливово

Според Лефтер Лефтеров, собственик на свинекомплекс в региона, вирусът е хванат в много ранен етап и все още няма смъртност при прасетата.

„Още преди година взех мерки за опазване на животните. Много неща не са свършени от всички ни - от най-високо до най-ниско ниво, каквото се е случило се е случило, въпросът е да остане само в Северна България“.

Дончев: Президентът подкрепя мерките, които сме взели за чумата

Всички подстъпи към свинекомлекса се охраняват от полиция. В село Българско Сливово са изградени и няколко дезинфекционни площадки. В следващите дни 17 500 животни ще бъдат умъртвени и загробени в 90 декара терен в покрайнините на селото.

Свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни

„Имаме всички документи, които разрешават точно на този терен да бъдат загробени животните. При положение, че имаме сериозни проблеми с унищожаването на фермата в Българско Сливово при необходимост ще обявим и бедствено положение“, съобщи председателят на общинския съвет в Свищов д-р Кристиян Кирилов.

Радев: Държавата трябва да демонстрира своята способност да се справи с африканската чума по свинете

До 5 август собствениците трябва да изколят домашните си прасета в 20-километровата зона около втория по големина свинекомплекс във Великотърновско - този в района на Лясковец, където вече е започнало избиването на животните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама