Туристи се разболяха след потапяне в езеро, известно като испанския "Чернобил"

11:20, 25 юли 19 / Любопитно 25 4111 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Туристи в Испания попаднаха в болница след плуване в красиво, но токсично езеро. В испанската област Галиция туристи бяха хоспитализирани след плуване в езеро с тюркоазена вода, което се оказало токсично сметище, съобщава „The Sun”.

Няколко туристи са постъпили в болници с обриви, алергии и гадене, пише вестникът. В този случай жертвите съобщават, че са влезли във водата заради красивите снимки, рекламите и тюркоазената вода, предаде БГНЕС.

Туристите отбелязват, че не са открили никакви признаци или предупреждения за опасността край езерото.

Според Мануел Феррейро, лекар в болница в Коруня, дори кратък престой в токсичната вода на езерото „Монте Неме” би причинила дразнене на кожата и очите, а по-дълъг престой може да доведе до стомашни заболявания, повръщане и диария.

Езерото „Монте Неме” в Галиция е с ярка тюркоазена вода, която местните жители наричат „испанските Малдиви”. Но всъщност езерото е токсично депо, известно като "галицийски Чернобил". Намира се на мястото на стара мина от Втората световна война, изоставена от 80-те години на ХХ век.

Мястото е популярно сред местни и туристи като дестинация за заснемане на Instagram фотоси.

В момента местната природозащитна организация „Salvemos Cabana” настоява за ограничаване на достъпа до летовниците до езерото, както и до други токсични водни басейни в Испания, които не изсъхват през лятото. На територията на страната има шест такива езера, пише „The Sun”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама