Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16

14:52, 11 юли 19 / Политика 25 500 Topnovini
1

Министърът на отбраната подписа договора за покупката на американски изтребители F-16 за българските ВВС. Предстои ратификация от парламента, съобщиха от ведомството.

Доставката е на осем нови самолета F-16 Блок 70, на въоръжение и на оборудване. Предвижда се и обучение на пилоти и наземен персонал. Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г.

Общата сума е 1,256 млрд. долара, като в момента има процедура в американския Конгрес, в рамките на която Вашингтон може да поеме 60 млн. долара от цената. В български лева това е около 2,1 млрд. лв.

Кабинетът ще гледа договора за F-16

Ден, след като правителството одобри сделката, в публичното пространство се появиха разнопосочни коментари. Според някои нашата страна се е задоволила с орязан до безполезност пакет.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов разясни основните параметри на постигнатото в преговорите.

Радев: Правителството да направи така, че F-16 да има способности

„Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет”, поясни Атанас Запрянов.

По думите му не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани