Зам.-министърът на отбраната: Започваме превъоръжаване на нашите ВВС

10:27, 11 юли 19 / Политика 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 1,3 млрд. долара отделя държавата за закупуване на нови изтребители за българската бойна авиация. Сделката ще бъде сключена с опция за намаление от 60 милиона долара, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Изтребителите ще бъдат шест едноместни и два двуместни F-16.

„Това е една добра сделка. Чрез нея започваме превъоръжаване на нашите военно-въздушни сили - сага, която започна още през 2004 г. С този договор завършваме намерението си за модернизация. Освен самолетите, ние доставяме и тренажори за обучение на летателния и инженеро-техническия състав. Ще бъде доставено и пълно оборудване за поддържане на самолетите в жизнения им цикъл в България. Цялостно оборудване за пилотите също ще бъде осигурено", коментира в ефира на "Здравей, България" заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

Румен Радев за покупката на F-16: Българският народ ще плаща много, но няма да има защита

Президентът Румен Радев призова да не се допускат отстъпки от наша страна по отношение на способностите на самолетите. Зам.-министърът на отбраната обясни и факта, че изтребителите ще бъдат само с един резервен двигател. Запрянов обясни, че такъв е бил пакетът, който България е поискала. "Преговорният екип направи опит да увеличи броя на тези двигатели на два, за осем самолета, но тъй като това води до повишаване на цената, трябваше да се откажем от тази промяна”, каза още Запрянов.

Oдобриха подписването на договор за новите изтребители Ф-16, струват над 1 млрд. долара

Той коментира и това дали изтребителите, които ще бъдат закупени, са по-добри в сравнение с шведските „Грипен” по отношение на оборудване и технически способности. „Получаваме натовски целеви самолети. Авиационните специалисти знаят предимствата на F-16 пред „Грипен”. Категорично Блок 70 е регионалният натовски самолет със способности да водим бойни действия”, каза Запрянов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама