РИОСВ - Пловдив обжалва решението на районния съд за отмяна на наказание на кариерата в Белащица

18:10, 03 юли 19 25 1390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) обжалва решението на Районен съд – Пловдив, с което се отменя наложеното от екоинспекцията наказателно постановление на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД във връзка с дейността на производствената база и кариерата в находище „Белащица“ (участък „Родопи“). 

РИОСВ – Пловдив установи нарушения в кариерите в село Белащица

Обжалването е по наложена на дружеството санкция в размер на 4000 лв. по наказателно постановление от месец март 2019 г. за неспазване на изискването дружеството да осигурява измиване на частта от републиканската пътна мрежа, използвана от дружеството при осъществяване на дейността му, за да не се допуска запрашаване.  

Наказателното постановление е отменено на първа инстанция от съда във връзка със срока на изпълнението, постановен от РИОСВ, който е „от датата на получаване на предписанието“.

Екоинспекцията изразява становище, че не е необходимо да се конкретизира срок за изпълнение на предписанието, тъй като недвусмислено става ясно, че дружеството е длъжно да почиства винаги, през целия период на експлоатация на кариерата, а дата на извършване на нарушението е всеки един момент, в който е установено замърсяване.

Решението на съда не е влязло в сила. Предстои произнасяне от Административния съд. 

В изпълнение функциите си по контрол на производствената база и кариерата в находище „Белащица“ (участък „Родопи“) и мониторинг на компонентите и факторите на околната среда в района близо до обекта РИОСВ извършва проверки на концесионера „Холсим кариерни материали Пловдив“.

При две от проверките на кариерата екоекспертите констатират, че дружеството не изпълнява дадени от РИОСВ предписания – да осигурява измиване на частта от републиканската пътна мрежа, използвана от дружеството при осъществяване на дейността му, за да не се допуска запрашаване, и да води дневник за това.

Съставени са два акта за установяване на административни нарушения (от ноември 2018 г. и от февруари 2019 г.).  Впоследствие по тях са издадени наказателни постановления - през януари и март 2019 г. с налагане на санкции в размер съответно на 2000 лева и на 4000 лева. Първото наказателно постановление е влязло в законна сила, без да бъде обжалвано от оператора на кариерата, въпреки че на практика то е аналогично на второто, оспорвано от дружеството пред Районен съд – Пловдив. 

Теменужка Петкова: Ще сторим всичко необходимо относно кариерата над Белащица

Днес експерти извършиха внезапна проверка на обекта и установиха, че пътят и работната площадка са видимо чисти и се оросяват.

Според дневника на дружеството в предходния ден е била изметена и измита чрез „машинна чистачка“ и водоноска частта от републиканската пътна мрежа. Екоинспекцията ще продължи да осъществява контрол на обекта за прилагане нормите на екологичното законодателство.

Находището в Белащица се експлоатира от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД по силата на концесия, предоставена от Министерския съвет по предложение на Министъра на енергетиката в землището на с. Белащица, община Родопи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама