РИОСВ – Пловдив установи нарушения в кариерите в село Белащица

17:40, 09 ное 18 25 1155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

РИОСВ – Пловдив извърши незабавна проверка след сигнал за запрашаване на пътя с. Белащица – с. Гълъбово, който е част от републиканската пътна мрежа. Запрашаването е причинено от дейността на кариерите, разположени в землището на Белащица.

На място експертите установяват неорганизирано емитиране на прах по пътя в участъка между базата за преработка на добития материал и кантара. Причината е в липсата на мерки, които трябва да предприемат двамата концесионери на кариерите. Не е осигурено почистване на отложения прах и инертни материали и измиване на пътя. В резултат на движението на транспортните средства се емитира прах в атмосферата.

Не е изпълнено предписание от РИОСВ за измиване и почистване на използваната част от републиканска пътна мрежа. Допуснато е неорганизирано емитиране на прах в атмосферата. За тези нарушения инспекцията ще предприеме предвидените в екологичното законодателство административно-наказателни мерки.

Концесионерът на кариера „Белащица-юг“ не е спазил срока за уведомяване на РИОСВ-Пловдив за предстоящо провеждане на взривни дейности. В тази връзка към концесионера на находище „Белащица-юг“ вече са предприети предвидените административно-наказателни мерки.

Във връзка със сигналите за шум и запрашаване от добивните полета на кариерите РИОСВ-Пловдив е изискала двете фирми да уведомяват инспекцията при предстоящи взривни дейности, така че да се извърши замерване на еквивалентни нива на шум и запрашаване в района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама