Учени присаждат корали на Големия бариерен риф

18:00, 03 юли 19 / Любопитно 25 1012 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийски учени започнаха първите изпитания на място с отгледани лабораторно корали от следващо поколение на Големия бариерен риф, който пострада от масово избелване напоследък, съобщи ДПА.

Младите корали, получени чрез кръстосване на едни и същи видове - взети от по-топла вода на север и от по-хладния централен район, бяха трансплантирани на място в Големия бариерен риф.

Рифът край североизточния австралийски бряг е най-голямата коралова система в света. Той заема площ, по-голяма от тази на Италия, и е една от най-разнородните биосистеми на планетата. Северните рифове пострадаха от затоплянето на океана и през 2016 г. и 2017 г. много корали измряха, което постави под съмнение издръжливостта на системата.

Южните рифове, където водата е по-хладна, останаха до голяма степен незасегнати.

Първият в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк ще се издигне край Кипър

Австралийският институт по науки за морето, който ръководи проекта, съобщи, че стотици млади корали са оцелели в многообещаващ начален тест за увеличаване на устойчивостта на коралите към морските топли вълни, съобщи БТА.

Коралите са кръстосани в резервоар с контролирана температура в морския симулатор на института в Таунсвил. Бебетата корали са захванати върху глинени плочи и преместени в Големия бариерен риф през март. Корали, които са на седем месеца, показват, че подобни кръстоски наследяват поносимостта към топлина от северните си родители. Специалистите се надяват, че те ще могат да предадат тези гени за поносимост към топло на поколението си и рифовете ще станат по-устойчиви на топлинни вълни.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама