Първият в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк ще се издигне край Кипър

19:40, 14 юни 19 / Любопитно 25 1213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк ще бъде създаден югоизточното му крайбрежие на Кипър, съобщава БНР. Паркът ще е дело на световно известния британски творец Джейсън Тейлър, автор на прочутия подводен музей в Карибско море край мексиканския град Канкун.

На 10 метра под водата край най-големия курортен център на средиземноморския остров Агия Напа ще бъдат разположени над 70 скулптури в човешки размери. Композициите ще бъдат съчетани с естествени подводни дървета и растения така, че да се образува подводна гора.

Цялото произведение представлява и своеобразен изкуствен риф, който ще допринесе за развитието на местната морска екосистема.

Подводният музей ще може да бъде разглеждан не само от гмуркачи, но и от туристически корабчета с прозрачно дъно. Предвижда се той да бъде открит догодина.

Ръководството на община Агия Напа очаква подводното произведение на изкуството да обогати туристическия продукт в района и да предизвика световен интерес.

Авторът на музея - британският скулптор, природозащитник и професионален подводен фотограф Джейсън Тейлър, работи от края на 90-те години активно по взаимодействието между изкуството и опазването на морската среда. Негови подводни творби са включени в 25-те чудеса на света на National Geographic.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама