Фандъкова: Предлагам Столичната община да си върне четири терена в Борисовата градина

14:53, 27 юни 19 / Политика 25 987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С днешния си доклад предлагам Столичната община да си върне от дружеството "Софийски имоти" четири терена, за да можем по-успешно да ги защитим като част от Борисовата градина. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след приемането на доклада й за отнемане на управлението на имоти - общинска собственост, намиращи се в парка Борисова градина от "Софийски имоти", цитирана от БТА.

Фандъкова: Трябва да се съобразяваме с това, което градът може да си позволи

В доклада се припомня, че на 28 юли 1997 г. със свое решение СОС предоставя за стопанисване и управление на "Софийски имоти" ЕАД четири недвижими имота, намиращи се на територията на Борисовата градина. Това са - Кръгло кафене "Кривите огледала", Детски кът - "Водно каналче", Велописта и "Трите дансинга".

В доклада кметът посочва, че категоричното й мнение е, че целесъобразно и законосъобразно е цялата територия на парка да бъде управлявана от Столична община, като се поддържа от общинското предприятие "Паркове и градски градини", в това число и тези четири имота, стопанисвани и управлявани в момента от "Софийски имоти" ЕАД.

Кметът каза, че на терените на сегашния ресторант "Веселото село" трябва да има зелено пространство.

На терена на бара "Маймунарника" планът предлага и смятам, че това е добре, да има възможност за различни атракции за хората, като там нищо не трябва да се строи, посочи кметът.

По думите й на терена на автокъща "Капитолия" има предвиден подземен паркинг и трябва да се защити такава възможност, за да не влизат колите в парка, а да останат в периферията.

Що се отнася до сградите, които съществуват - там според кмета те могат да имат различни функции, но нищо допълнително не трябва да се строи.

Столичният кмет припомни, че в момента тече обсъждането на предложението на архитектурното студио на арх. Ковечев, което беше избрано с конкурс да изработи ПУП на Борисовата градина. Според кмета е важно да има такъв и той да изпълни целите, за които беше избран изпълнителят.

Целта е с ПУП-а да се запази територията на Борисовата градина и да не се позволи ново строителство.

Фандъкова припомни, че предложението на арх. Ковачев имаше разминавания с някои от тези цели. ''Именно заради това е и общественото обсъждане и възможността всеки от нас да даде своята позиция'', каза кметът. ''Аз го направих, ще държа на нея. Имам механизми като кмет това да се случи'', заяви тя.

''Важното е да не се допуска строителство, макар и за дейности, които арх. Ковачев смята, че са интересни за парка като възстановяване на климатично училище, като изграждането на музей "Зелената памет на София", посочи Фандъкова.

Тя е на мнение, че не е необходимо да бъдат изграждани такива допълнителни сгради.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама