Мащабен протест на път Е-79 заради проблемите с неговата натовареност

08:30, 30 юни 19 / Общество 25 1814 Шрифт:
Topnovini

Мащабен протест на Е-79 ще проведат жителите на с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград. 

Причината е, че от АПИ възнамеряваха от 1 юли да спрат реверсивното движение, което всяка сутрин се извършва чрез поставяне на конуси, които осигуряват движението посока гр. София в две ленти.

Първоначално протестиращите искаха да блокират Е-79, но се отказаха от блокадите, след като в петък техни представители и служители от АПИ разговаряха и стигнаха решение реверсивното движение да не се спира. То ще се регулира ръчно и се запазва през летните месеци в пиковите дни и часовете с най-интензивен трафик сутрин и вечер, когато много хора пътуват към и от столицата.

АПИ: Пътят Драгичево-пътен възел „Даскалово“ ще бъде ремонтиран въпреки протестите

Жителите на селата обаче не се отказаха от днешния протест, тъй като имат няколко искания - изграждане на постоянна система за реверсивна организация на движението и отваряне на северният изход на с. Драгичево посока гр. София.

В резултат на множество разговори, провеждани от Инициативните комитети на селата Владая и Драгичево, кметовете на селата Драгичево и  Рударци, както и представители на администрацията от Перник от една страна и ръководители на МРРБ, АПИ, Столична община и СДВР-КАТ от друга страна, също и на редица протестни действия проведени през последните две години, в крайна сметка беше въведена реверсивна организация на движението в участъка Княжево – Владая от главен път Е-79 с идеята през това време да бъдат изготвени проектите за постоянна реверсивна организация на движението в пиковите часове, регулирана и контролирана от светофарни уредби и подходяща пътна маркировка.

АПИ: Остава реверсивното движение през Владая в пиковите дни и часове

Реверсивното движение на практика е най-бързото и ефективно решение и това беше категорично доказано през този период. Най-голямата грешка би било изоставянето на подобна мярка и липсата на продължение и надграждане чрез постоянна реверсивна организация на движението.

В рамките на този проект се очакваше да бъде решен и проблемът на жителите на с. Драгичево, на които им бе обещано, че ще бъде проектиран и изграден светофар на северния изход на селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама