АПИ: Пътят Драгичево-пътен възел „Даскалово“ ще бъде ремонтиран въпреки протестите

08:25, 28 юни 19 25 1220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

4 километра от главния път между Горно Драгичево и пътен възел „Даскалово“ предстои да бъдат ремонтирани, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“. В момента се изготвя технологичен проект. Предстои ремонт на пътната настилка, подобряване на отводняването, ландшафтно оформление, ремонт на повредени пътни знаци и ограничителни системи, полагане на нова хоризонтална маркировка и др. Проектът ще бъде изпълнен при осигуряване на необходимия финансов ресурс.

Участъкът при Драгичево е част от международния път за ГКПП "Кулата". От години е кошмар за шофьорите, припомня БГНЕС. Особено през зимния сезон на светофара в началото на Драгичево традиционно се образува огромна тапа от чакащи тироове и автомобили. Най-често причината е недобре почистен сняг.

В тъмната част на денонощието трудно може да се види осева линия или такава, която показва къде свършва пътят и къде е канавката. Маркировка трудно може да се види дори и посред бял ден. По цялото протежение мантинелите са стари без осветителни ивици.

Според АПИ обаче хоризонталната пътна маркировка в участъка е в добро състояние и през август предстои да бъде обновена като част от подготовката на пътната мрежа за предстоящия есенно-зимен сезон.

В нормативната уредба няма изрично изискване за осветяване на участъци републиканската мрежа извън населените места, какъвто е и път I-1. Отсечката от кръстовището при Драгичево до пътен възел „Даскалово“ е в урбанизирана територия и осветеността му е ангажимент на съответната община, поясняват още в писмения отговор.

АПИ припомня, че в периода 2017-2018 г. поетапно са ремонтирани над 6 км от път I-1 (E-79) София - Перник, през Владая, в участъка от Александровия мост до разклона за Горно Драгичево. Последният такъв ремонт на участък беше преди 9 месеца.

Ремонтните дейности в района на Драгичево и Владая бяха съпътствани с множество протести на жители, които блокираха магистралата в знак на недоволство срещу некачествено изпълнение на ремонта.

Жители на софийски села се срещат с АПИ, готвят блокада на Е-79

Инициативен комитет от недоволни жители обявиха, че на 30 юни от 17:00 ч. планират поредното блокиране на Е-79 след Владая в посока Перник. В него ще участват жителите на с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград

Причината е, че от АПИ от 01.07.2019 г. спират реверсивното движение, което всяка сутрин се извършва чрез поставяне на конуси, които осигуряват движението посока гр. София в две ленти.

Протестите са с две искания - изграждане на постоянна система за реверсивна организация на движението; отваряне на северния изход на с. Драгичево посока гр. София.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама