Коалиционните партньори обсъждат с премиера партийните субсидии

06:30, 25 юни 19 / Политика 25 1022 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Коалиционните партньори в кабинета се срещат днес с премиера Бойко Борисов. Тема на обсъждане ще бъде въпросът за партийните субсидии, предаде БГНЕС.

Борисов е твърдо решен, че субсидията трябва да бъде 1 лев. Срещата на т.нар. „голям коалиционен съвет“ е насрочена, след като парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет.

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че е възложил на ръководството на партията и на финансовия министър Владислав Горанов да разговарят с колегите си Обединени патриоти, и Воля, както направиха с ДПС. Това обаче не се е случило и според Борисов коалиционните партньори от Обединени патриоти са реагирали правилно, като са настояли за консултации с ГЕРБ.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов смята, че 1 лв. субсидия ще ликвидира многопартийната демокрация.

Валери Симеонов: 1 лв. субсидия ще ликвидира многопартийната демокрация

„Премахване на субсидиите спрямо партии всъщност превръща системата точно в някакъв американски модел, който в България ще бъде афганистански, а не американски. Какво представлява американския модел? Финансиране, от което остават две партии", добави той.

От ДПС останаха недоволни от решението и призоваха ГЕРБ да спазят поетите ангажименти. Четирима депутати изпратиха писмо до премиера, с което изразяват недоволството си от факта, че предложенията им за промени в Закона за държавния бюджет за 2019 не са били подложени на гласуване иобсъждане.

Целта на предложението за субсидия от 1 лв. е опозицията да бъде унищожена преди местните избори

Под писмото стоят подписите на председателя на групата Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Делян Пеевски и Халил Летифов, които внесоха предложенията за безплатни детски градини, ремонт и строеж на нови, както и диференцирана ДДС ставка за книгите и учебниците. Законодателната им инициатива обаче остана без разглеждане с аргумента, че излиза извън обхвата на приетия на първо четене закон, в който бе залегнало единствено намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев.

ДПС настоява за безплатни детски градини с писмо до премиера

От БСП заподозряха, че отлагането ще бъде безкрайно, а предложението за намаляването на субсидиите – „политическа игра на Борисов и хвърляне на прах в очите на хората“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама