Валери Симеонов: 1 лв. субсидия ще ликвидира многопартийната демокрация

09:05, 21 юни 19 / Политика 25 1361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас ще "ликвидира тотално многопартийната демокрация". Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по БНТ. Според него американският модел, който е предложен, ще ликвидира всички малки политически сили и ще доведе до двупартиен модел.

Партиите ще се финансират от физически и юридически лица

"Цялата тази тема започна с един ненормален начин за правене на политика - политика на емоция, политика на инат." Така Валери Симеонов коментира предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас, което се очаква днес парламентът да гласува на второ четене. Той каза, че това предложение не е обсъждано в коалиционен съвет, според него не е коментирано и в ГЕРБ - дори те били изненадани от предложението на премиера.

"Такова предложение ликвидира тотално многопартийната демокрация", каза Симеонов и допълни, че многопартийната демокрация е най-висшата форма на демокрация, постигната от обществото.

Бюджетна комисия намали на второ четене партийна субсидия на 1 лв. за действително получен глас

"Премахване на субсидиите спрямо партии всъщност превръща системата точно в някакъв американски модел, който в България ще бъде афганистански, а не американски. Какво представлява американския модел? Финансиране, от което остават две партии", добави той.

Партиите от коалиция "Обединени патриоти" не са обсъждали предложението.

"Вчера се събрахме с ръководството на ВМРО и си дадохме една трезва равносметка, че това решение не трябва да продължава своя път към пленарна зала и трябва да бъде най-малкото отложено, за да има консултация с всички политически сили", каза Симеонов. Той изтъкна, че ГЕРБ е нарушил коалиционното споразумение и приоритетите на управляващата коалиция, и че "влезе в коалиране с ДПС".

"Нека ГЕРБ да реши кой иска да му бъде партньор в това управление. Ако иска ДПС, да заповяда", заяви Симеонов.

Той настоява за спешен коалиционен съвет на управляващата коалиция.

Симеонов припомни, че през 2015 година "Патриотичен фронт" (тогавашната коалиция между ВМРО и НФСБ) е направила предложение за намаляване на субсидията на 6 лева.

"Безспорно е вярно, че тази субсидия е безкрайно раздута, тя трябва да бъде намалена. Но ликвидирането на субсидиите води всъщност до ликвидиране на възможността не само да съществуват малките партии като нашата, като тези на колегите, но и навлизането на нови политически партии", заяви лидерът на НФСБ.

За Симеонов този начин на водене на политика, популизмът, който той определи като "подмазване на простолюдието", е обиден за всички интелигентни хора в държавата.

Относно участието на бизнесмени във властта, според него не бизнесмените стават политици, а политиците - бизнесмени. Като един от най-големите примери за това Симеонов посочи Ахмед Доган.

Във връзка с приетите нови разпоредби за шума, които Народно събрание окончателно прие вчера, Симеонов коментира, че се чувства удовлетворен.

"Има един закон, който е прост, опростен, действен, елементарен и който задължително ще доведе до резултатност в борбата с тази болест на цивилизацията."

Той допълни, че строителните дейности също влизат в рестрикциите на закона. Контролът ще се упражнява през деня от Регионалните здравни инспекции и съответните министерства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама